2018/12/01

Tartuffe befejezés


               Én most a bajok utáni részről fogok írni. kicsit átírom ,ezt a gyenge befejezést ,kicsit hitelesebbé , és hogy kicsit közelebb kerüljön a dráma első feléhez ,ami egy nagyon fordulatos ,esemény dús drámának indult ,de a vége kicsit „össze lett csapva” szerintem. Attól a jelenettől folytatom ,mikor Tartuffe kimondta ,hogy övé a ház ,övé minden.
                A megijedt Orgon köpni nyelni nem tudott ,úgy meglepődött ,dühösen vissza is szólt Tartuffenek. Majd pár perccel később egy komoly vita alakult ki ,hogy melyikőjüknek kell elhagynia a házat.  Abba egyeztek meg ,hogy férfiak módjára játszák le. Össze is hívták mindenkit a városban ,még a királyt is ott volt. Száműzött fia is megjelent a párbaj előtt. Mivel ennyi ember eljött és mindenki a győztesre várt ,ezért megegyeztek abban , hogy aki veszít , nem csak a házat veszíti el ,hanem az életét is ,amiről a másik fog gondoskodni. A párbaj elindult Orgon sokkal erősebb ,de Tartuffe meg ravaszabb volt. Eléggé elfajult a harc ,Tartuffe nem bírta már tovább és feladta! A közönség egyhangú ujjongással mutatta ki tetszését az eredmény iránt. Na és most jött a király:
  -Na drága Orgon most pedig számoljon el Tartuffe életével ,hisz ez volt az egyezség.
  -Felséges Uram , hogy számolnék én el ezek után a saját lelki ismeretemmel ,és élnék boldog életet?
  -Teljesen igazad van Orgon ,tisztes becsületedért kitüntetlek ,segédemmé nevezlek ki ,ezt a semmire kellő gazfickót meg száműzzék az országomból és ide többet be ne tegye a lábát ,mert akkor nem ússza meg ennyivel!
Damis és Valér megfogták ,és megalázva a közönség előtt ,lábánál fogva kihúzták a harctérről. Majd letették. Tartuffe kihasználta ,hogy nem őt figyelik ,és menkülőre fogta. Pár másodperc múlva Damis észrevette a menekülő Tartuffeöt és utána rohant. Nem kellett sok amíg utol érte Tartuffeöt. Földre fektette ,és lefogta amíg a többiek oda nem értek. Nem kellett sokat várni rájuk ,meg is érkeztek. A király kiadta a parancsot a testőreinek ,hogy fogják meg ,és akasszák fel. Ebbe senkinek nem volt beleszólása ,túl sok volt már Tartuffe számláján. Mindenkinek elege volt már belőle ,és abból amiket csinált. Ott helyben hozták az akasztó fát ,és végeztek Tartuffel. Már Elmira se tudta sajnálni miután majdnem tönkre tette házasságukat ,ez az áruló ember. A nép örült ,a király méltósága megmaradt.
                Boldog volt az egész város Orgon visszakapta családját. Marine és Valér összeházasodtak ,egy szóval minden jó ha a vége jó!