2018/12/03

Orgon az időutazó

Alaphelyzet: Orgon családja bajba kerül, mivel későn ismeri fel a hibáit. Először kisebb hibákat követ el, amiket még meg tud oldani. Majd egyre több problémát halmoz fel, amiket már csak valami isteni sugallat segítségével tud megoldani.  A fő probléma, Orgon régebben elkövetett bűn ügyeit egy kisebb kazettába gyűjtötte. Ezt elárulta Tartuffnek mert, megbízott benne, de ő ezt elmondta a királynak.

     Orgon eltervezte, hogy ezt a problémát elfogja simítani, és erre régi jó barátját hívja segítségül Trisát a varázsló.
 Trisát már gyerek kora óta ismeri, de a nagy távolság miatt kapcsolatuk meggyengült. Orgon összeszedte gondolatait, írt egy levelet meghívásként a hétvégére, hogy mi lenne, ha építenének egy időgépet, amivel eljuthatna a múltba. Trisa örömmel fogadta a meghívást, másnap délután, már az időgépét szerelték. 
Egész éjjel a géppel foglalkoztak, hiszen az idő sürgette őket. Reggelre hatalmas vihar kerekedett, de az idő telt. Így az életét feltéve, beült az időgépbe.
 Mikor elindította Trisa a gépet, abban a szempillantásba belecsapott egy villám a házba. Orgon mire kinyitotta szemeit, már gyerekkori énjével találta magát szemben.
 De arra lett figyelmes, hogy Dorine-t hívja édesanyjának, és Elmira szolgálja fel a reggelit, de a lányuk ugyanúgy Mariane, a fiúk pedig Damisz. Orgon látott mindenkit, viszont ő senkit nem látott .
 Nem tudta, hogyan oldja meg ezt a problémát, hogy a múltbeli énjének, milyen módon mondja el a kazettás ügyet. Míg gondolkozott leült az asztalhoz, megfigyelte a család reggelijét, meghallotta, hogy a múltbeli Orgon épp készül levelet olvasni. 
Orgon gyorsan keresett egy lapot és egy tollat, leírta az alaphelyzetet, hogy hogyan égesse el a kazettát, mert már nem lesz rá szüksége az élete során.Majd a levelek közé rejtette, és türelmesen várt. Orgon már majdnem befejezte az olvasást, de rábukkant Orgon üzenetére.
 Először nem akart hinni a szemeinek, hogy egy másik Orgon a jövőből, és még meg is mondja, neki mit csináljon a személyes ügyeivel. Jövőbeli Orgon kétségbe esett tekintettel sétált fel alá. Hiszen, ha Orgon nem hisz neki, akkor a terve összeomlik. Eközben törte a fejét, vajon mivel tudná bebizonyítani, hogy tényleg Orgon a jövőből, és senki nem szeretné őt becsapni. Végül eszébe jutott, hogy a talpán van egy nagyon csúnya anyajegy, amiről sem tud senki. Elővett egy kis cetlit, és leírta, majd letette az asztalra. 
Orgon, miközben olvasta majdnem ledőlt a székéről. Jövőbeli Orgon elkezdett megjelenni, ami azt jelenti, hogy már hitt Orgon a szemeinek. Mikor teljes egészében látszódott Orgon, megvitatták problémáikat, tanácsot adtak egymásnak. 
Közben telt múlt az idő, de Orgonnak sietnie kellet haza. Indulás előtt átnézték a gépet, hiszen a vihar miatt egy kisebb zavar ütött be családban töltött szerepek felől.
Találtak szakadt kábeleket, úgy gondolták biztonságosnak, hogy ha olyan szakembertől kérnek tanácsot, aki ért az ilyesmi gépekhez. Jövőbeli Orgon-nak eszébe jutott, szereltek egy telefon készüléket a szerkezet belső felébe, amivel tudja tartani a kapcsolatot Trisával bármilyen probléma esetén. Meg nyomták a segélykérő gombot, Trisa fel is kapta a telefont, és elpanaszolták gondjukat.
 Sajnos Trisának se jutott több dolog eszébe, mint hogy ragasszák össze a kábeleket. Elég kockázatos megcsinálni, mivel bármilyen bökkenő bekövetkezhet, Orgon lehet soha többet már nem fog haza jutni. Muszáj volt kockáztatni. Megszerelték a gépet, elbúcsúztak egymástól, és Orgon már útnak is indult.
 Szerencsésen haza ért, első dolga az volt megnézze, hogy  családja épségben van-e. Pont, akkor lépett be a házba, mikor a királyi őrség Tartuff-öt rángatta ki a házból, mert Elmira Orgon felesége feljelentette zaklatás miatt.
 Nagy kő esett le a szívéről, hiszen sikerült a családját megmenteni egy őrült embertől, és még ezek után is összetartani őket. Majd kiadta Orgon a parancsot az őröknek, hogy olyan messze vigyék Tatruff-öt a családjától, hogy onnan soha ne találjon  vissza erre földrészre.                           

Tartuffe és Dorine Orgonék házában

  Volt egyszer két testvér, Tartuffe és Dorine, akik tisztességesen dolgoztak a király udvarában szolgálókként. Szerettek ott dolgozni, hisz nagyon nemes feladat volt a királyt szolgálni.
  Egy nap a királyné kapott egy gyönyörű, gyémántkövekkel díszített karperecet születésnapjára a királytól. Az a karkötő olyan csodálatos volt, hogy a királyság valamennyi embere mind oda volt érte. Amikor Dorine meglátta ezt a meseszép ékszert, rögtön a magáénak akarta tudni, bár érezte, hogy ez nem lenne helyes. Teltek múltak a napok, a hetek, de Dorine-t egyre jobban hívta a vágy, hogy ellopja a karperecet, végül megosztotta gondolatait bátyjával, Tartuffe-el. Tartuffe nem tartotta jó ötletnek a lopást, de nem akart húgának fájdalmat okozni, így kitervelték, hogy hogyan lopják el a királyi ékszert.
A királyné épp fürdött, amikor Dorine becsúsztatta a köténye zsebébe a karperecet. Miután ezt megtette nagy bűntudatot érzett, de tudta, hogy ez a karkötő kell neki, és most menekülnie kell, hiszen hamarosan keresni fogják az ékszert. Tartuffe segített neki elmenekülni, de ő nem tarthatott Dorine-nal, így könnyes búcsút vettek egymástól.
  Dorine néhány nappal később új munkát kapott egy nemes családnál. A családfő, Orgon épp új szolgálólányt keresett, mert az előző felmondott. Dorine a karperecet elrejtette a batyujába, és a batyut pedig elásta a kertbe.
  Eközben a palotában a királyné teljesen magába fordult, egész nap csak sírt, mert nagyon fontos volt neki az a karkötő, hisz a férjétől kapta, akit nagyon szeretett. A királyt mélyen érintette, hogy a felesége bánatos, így közhírré tette, hogy aki a megtalálja a királyné karperecét, az nagy pénzjutalomban részesül. Tartuffe minél előbb Dorinéhez akart menni, hogy átadja neki a hírt, de előtte azt hazudta  a királynak, hogy Dorine nagyon beteg és szeretne hazamenni hozzá ápolni, a király ezt megértette és megengedte, hogy hazamenjen a testvéréhez. Miután elhagyta a palotát, koldusnak öltözött, hogy szegénységét látva, Orgon befogadja őt a házába, ami sikerült is.
  Orgon jó ember volt, aki mindig gondolt a szegényekre, és nagyon fontos volt számára, hogy biztonságba tudhassa a családját. Orgonnak két gyermeke volt, Damis és Mariann, akik az első házasságából születtek. Sajnos első felesége gyermekágyi lázban halt meg, miután Mariane-t a világra hozta. Ekkor még Damis is csak három éves volt, és Orgon nem hagyhatta, hogy gyermekei anya nélkül nőjenek fel, így feltétlenül újra kellett házasodnia, és hamarosan meg is találta második nagy szerelmét, a mostani feleségét, Elmirát, aki akkoriban egész fiatal volt még. A gyerekek természetesen nagyon szerették a nevelőanyjukat, hisz Elmira sajátjaként nevelte őket. Velük élt Orgon édesanyja, Pernelle asszony is , aki mindig gondoskodott arról, hogy mindenki nagyszerűen érezze magát.
Abban az időben, amikor Dorine Orgonékhoz került, Mariann nagyban készült az esküvőjére Valérral, akivel már fél éve jegyesek voltak, és aki a királynak volt az egyik hivatalnoka.
  Tartuffe azzal a szándékkal érkezett, hogy Dorine-t rávegye a karperec visszaadására, hisz sok pénzt adnának nekik érte, de Dorine lebeszélte róla, hisz egy gazdag család szolgálatában állt, melynek a vagyona sokkal több annál a pénzjutalomnál, amit a király adott volna, így hát elhatározták, hogy megismerik a családtagokat, és egymás ellen fordítják őket, hogy aztán a végén ők járjanak jól.
  Tartuffe az elkövetkező hónapokban jó benyomást akart kelteni, így az udvarban szerzett műveltségét felhasználva elkápráztatta Orgont és az anyját, de Elmirát és Damist nem sikerült, Mariane pedig túlságosan el volt foglalva az esküvő szervezésével, ahhoz, hogy odafigyeljen Tartuffe-re.
Egy idő után Orgon és Pernelle asszony tökéletesnek és példamutatónak találták Tartuffe-öt, és meg akarták győzni Elmirát, Damist és Mariane-t is erről, de számukra mindvégig furcsa volt Tartuffe titokzatos viselkedése. Nem egyszer látták, hogy milyen jól elbeszélget  Dorine-nal, mint a régi jó ismerősök, ráadásul eléggé szembetűnő volt, hogy ugyanolyan gesztenye barna, csillogó szemeik vannak. Ha ez nem lett volna elég, Tartuffe elkezdte csapni a szelet Elmirának, aki ezt nem vette jó néven, hiszen örök hűséget fogadott szeretett férjének. Tartuffe még Damist is apja ellen akarta fordítani mondván, ha  nem hoz asszonyt a házhoz, akkor apja ki fogja zárni az örökségéből, Damis ezt elhitte és apjával nagy veszekedésbe keveredett, és Orgon a fiát végül tényleg kizárta az örökségéből. Majd mindennek a tetejében Orgon úgy gondolta, hogy Valér nem lenne megfelelő férj Mariane-nak, így felbontatta az eljegyzést, és Tartuffe-öt szánta a lányának. Valér és Mariane nagyon elkeseredtek emiatt, ezért elhatározták, hogy a megfelelő pillanatban Valér megszökteti Mariane-t.
  Ez alatt a palotában egyre súlyosabb lett a helyzet, a királyné állapota sokat romlott, hisz nem lelte boldogságát semmiben sem, nem rég gyermeket várt, de elvetélt, és most már teljesen boldogtalan.
  Történt egyszer, hogy egy hivatalos ebédközben a királyné torkán megakadt egy meggymag és Valér volt az, aki megmentette a királyné életét, ezért a király nagyon hálás volt Valérnak, és szerette volna viszonozni a jótettét. Valér elmesélte, hogy mi ment Orgonék házában, hogy elvették tőle a szerelmét és mesélt Tartuffe-ről is neki. A király pedig úgy, döntött elmegy Orgonékhoz, és rendet tesz.
  El is ment Orgonék házába álruhában, ott elbeszélgetett Orgonnal és nem utolsó sorban felismerte Dorine-t, aki nagyon gyanúsan viselkedett, Tartuffe pedig el akart menekülni Dorine-nal meg a karpereccel együtt, de a király emberei elkapták őket. Amikor a katonák bevitték a házba őket, mindenki nagyon meglepődött, hogy tolvajok laktak Orgonéknál, és ekkor nagyot csalódott Orgon is és Pernelle asszony is.
  A király Tartuffe-öt és Dorine-t halálra ítélte, a karperecet visszavitte a feleségének, aki nagyon örült, hogy újraláthatja kedvenc ékszerét, és később egészséges trónörököst hozott a világra,
  Ami pedig Orgonékat illeti: Valér és Mariane újra eljegyezték egymást, Orgon is kibékült a fiával, és a végén minden jól alakult.      
  

Tartüffe Varázslatos Happy End

Az alaphelyzet az,hogy Orgon-nak ki kell találni valamit amivel megtudja menteni hátra lévő életét,mert rájött hogy elbaltázta azzal ,hogy titokban tartott valakit a házában ezzel megszegve a törvényt. Felségárulást követett el.Minden erejével azon van hogy valahogy mentse az irháját,mert különben halál vár rá.
Mert elköveti azt a hibát hogy el árul minden egyes titkát Tartüffe-nek,mert annyira megbízik benne. Még a legféltettebb titkát is elárulja azt, hogy egy kazettát tart a padláson amibe benne van a felségárulásos történet. Tartüffe-nek elmegy és be köpi a királynak ezért most kell nagyon okosnak lennie.De már meg is van az ötlete.
Orgon elmegy egy boszorkányhoz.Akit egy régi barátja ajánlott neki,mert neki már segített egyszer. Orgon a boszorkánytól kér  bájitalt és  egy emlékezet törlő sprayet. A bájital azért kell hogy Tartüffe-t elkábítsa nehogy megzavarja a kísérletet magának pedig egy láthatatlan köpenyt,hogy feltűnés nélkül el tudja égetni az iratokat,de Elmira éppen viszi fel a kiló lisztet a padlásra,megbotlik és a láthatatlan Orgon-ra borul a liszt. Orgon lebukik és valahogy ki kell magyaráznia lányának,hogy mit is csinál éppen a padláson. Elmira azzal a feltétellel felejti el és hagyja  figyelmen kívül a történteket. Meg hogyha hozzá mehet Valérhez,és Tartüffe-t megkínozzák hosszas gondolkozás után Orgon inkább lefújja emlékezet törlő sprayével és folytatja hadműveletét.
Végül sikerül megsemmisíteni a a kazettát. Élete megmenekül és Tartüffe meghal véletlen balesetben .Elmira hozzá megy Valérhez és boldogan élnek. Damis miután haza tér békében otthonába mégsem olyan békés ,mint azt gondolná Tartüffe hol teste ott hever a kanapén viszont Elmira és Valér boldogok Orgon először nagyon szomorú Tartüffe halála hírén, de utána rájön,hogy Tartüffe miatt volt ez az egész galiba és egy kis idő után ,úgy gondolja megérdemelte a halálát. Damis és Dorin is összeházasodnak és ők is szintén boldogan élnek.

Tartuffe kimaradt jelenet



  A család a minden napos semmit tevését vagy sürgölődését végezte. Igazat megvallva csak Dorine végzett valami munkának valót , Elvire, Damis és Marianne feküdt, aludt, unatkozott.
  Ekkor jelent meg a ház ura, Orgon aki a szokásos minden hétköznap esti templom látogatásából tért egy kissé megkésve haza.
 -Na végre Apa, már éppen éhen haltam. - futott apjához Marianne. Mikor már majdnem beléesett, hirtelen megállt. Csak centik választották el, hogy ne egy csuklyás idegenbe ugorjon bele. A lány alaposan végig mérte, majd egy lenéző pillantás után túl is tette magát az úron. Megölelvén apját helyet is foglalt a megterített asztalnál, családja példáját követve ugyan így tett.
 -Khmmmmm! - Köhögött Orgon, hogy magára terelje az éhes bagázs figyelmét. Sikere aligha lett.
 -KhmmKhmmmKhmm!!!- Krákogott erőteljesebben , mire végre észrevette saját családja.
 -Ön nem foglal helyet drága uram? - Kérdezte Dorine gyorsan észbe kapva és kihúzta az asztalfőn a széket tulajának.
 -Még nem, van most fontosabb mint az isteni lakoma. Sőt az nem is isteni ahhoz képest amit én hoztam.
Erre mindenki figyelmes lett.
 -Szóval hát mai misém végén tán, indultam volna már, mikor szemem megállt és olyat látott mit nem várt.
Néma csöndben figyelt a család, csoda ,hogy a vacsora szájukból ki nem esett ezután.
 -Mit látott hát jó apám? -Faggatta Marianne
 -Inkább kit. -Áll leesik, szem megakad és még a levegő is megfagy. Majd hirtelen mindenki a lepelben lévő urat pásztázza.
 -Nem is tudom milyen jelzőkkel illethetném mit ti világi népek is megértenétek. Ő lenne íme Tartuffe uraság ki szent, a legnagyobb és legdicsőbb hívő, ki itt maradt a földön a porban a haladókkal.
 - Isten által legyenek megáldva és üdvözölve, drága testvérem szerető családja! - Ruhájából előbújva, földig hajolva , arcát félszeg mosolyra húzva tekintett körbe az idegen.
A női tagok gyorsan összenéztek, tudták ha ez a pillantás egy pillanattal hosszabb lenne , tiszteletük azonnal odaveszne.
  Tartuffe egy idősebb, kopaszodó, púpos, nagy orrú, szagos, sőt talán még kancsal férfiúnak alig nevezhető tag volt.
Damis jól neveltségből kezet nyújtott, lányok kezet csókoltattak. Magyarázatra vártak.
 - Szóval én amint megláttam, ezt a földre érkezett szentet a mocsokban. Tudtam. Egyszerűen belülről éreztem megvan mit eddigi életemben kerestem. Felrángattam hát, arcát két kezem közé fogtam, egymás szemébe nézve szavak nélkül megbeszéltük, a mi sorsunk össze van írva.
 -Orgon, nem értem mit beszélsz de siess, siess, hamarosan jön a mai vendégség. -Szólt közbe a ház asszonya, Elvire
 -Oh nem-nem, innentől a házunk Istennek áldozva lesz, nem ilyen földi pletykás népnek. Kapunk bezárva hisz eddig csak Tartuffeot várta. Ki most már végre itt van és szebbé, jóbbá, tisztábba teheti napjainkat. -Lelkendezett Orgon, csillogó szemekkel, Tartuffe kezét szorítva.
 -Hogy mit kíván jó apám? - Kiáltott Damis.
 -Jól hallottad fiam, mától ő a ház úrának úra, ki az úr parancsát megosztja.





Tartuffe


 Én a végét fogom átírni, mert szerintem nagyon snassz lett, pedig elég jókat ki lehetett volna belőle hozni, ha egy kicsit igyekszik az író és nemcsapja ennyire össze.:)

  Orgon végig tudatában volt annak, hogy Tartuffe milyen érzelmeket táplál felesége iránt, ezért jött ki olyan későn az asztal alól. Kíváncsi volt meddig képes elmenni Tartuffe. A történtek után megerősödött benne a Tartuffe iránt érzett szánalma és még inkább le akarta buktatni milyen aljas is valójában.
  Miután kiderült, hogy Orgon minden vagyonát és a család házát is Tartuffere íratta, mindenki ki volt rá akadva, kivéve Pernelle asszony, aki szerint a vagyonnak és a háznak is jó helye lesz Tartuffenél. Persze Orgon tervének a része volt ez az egész, így hatásosabb lesz amikor Tartuffe majd megüti a bokáját. Tartuffe az általa igazinak hitt, hamis iratokat próbálta elrejteni, nehogy Orgon meggondolja magát a családja hatására és elveszítse a megszerzett vagyont. Mindeközben Orgon teljesen nyugodtan viselkedett, mivel mindenről tudott. A családja a pokolba kívánta, amiért elajándékozta a házat a fejük fölül egy ilyen sumák embernek.
  Mariane nem akar Tartuffehöz hozzámenni, inkább elmenne apácának. Valér próbálja meggyőzni a lányt, hogy titokban házasodjanak össze, mert így esélytelen, hogy Tartuffe felesége legyen. Ultimátumot ad Valérnak: akkor házasodik vele össze titokban, ha utána a családjaik előtt is megesküsznek, mivel visszaút már nem lenne, ha egyszer már házasok. És ugyebár Tartuffe sem Marianera pályázik, hanem a lány anyjára.
  Miközben Orgont mindenki hülyének nézi a tette miatt, Tartuffe röhög a markában, gondolván ezek után Elmira biztos elválik majd férjétől, és így megszerezheti magának az asszonyt, akire a kezdetek óta hajt.
  Dorine beleszeret Tartuffeba és próbálja meggyőzni Orgont, hogy ne adja hozzá Marianet, mert a lány szíve már másé és nem tenne jót neki egy érzelmek nélküli házasság. Orgon átlát a szolgálólány tervén és hűen tartja magát az eredeti tervéhez, miszerint Marianenak és Tartuffenek minél hamarabb össze kell házasodnia.
  Tartuffe minél előbb magáévá akarja tudni Orgon vagyonát, ezért megpróbálja őt felségárulással bemocskolni, ami amúgy a saját bűne, így próbálja a gyanút elterelni magáról.
  Amikor a rendőrök megérkeznek Tartuffel az oldalukon, Orgon már tudja, hogy a terve sikeres volt. Ekkor az egész család az étkezőben volt és Orgont szidták a döntése miatt.
  Tartuffe megmutatja a rendőröknek a hamis iratot, miszerint itt minden az övé és Orgon felségáruló. A rendőrök észreveszik, hogy az irat hamis, ami miatt Tartuffeöt találják bűnösnek közokirat-hamisításban. Tartuffe próbálja Orgonra kenni az egészet, de nem hisznek neki és bebörtönzik. Orgon mosolyogva nézi végig ahogy a rendőrök elhurcolják a férfit.
  A család többi tagja értetlenkedve nézi végig az egészet, majd kérdőre vonják Orgont. Orgon elmeséli, hogy végig tudott Elmira és Tartuffe viszonyáról, -ami egy véletlen csókkal kezdődött- és arról is, hogy Tartuffe végig zsarolta Elmirát, hogy mindenről kitálal, ha nem megy bele a kapcsolatba. Elsősorban ezért állt bosszút Tartuffeön. Később arra is rájött, hogy Dorine magának akarta Tartuffeöt és be is próbálkozott nála, de az visszautasította a közeledését. Tudott Mariane és Valér titkos esküvőjéről is. Amint ezt kimondta megígérte a két fiatalnak, hogy rendes esküvőt is tarthatnak, pont olyat, amilyenre végig vágytak. Pernelle asszonyt teljesen lesújtja a felismerés, hogy Tartuffe egy hazug ember, akinek csak a pénz kellett mindvégig. Elmire elszégyelli magát a megcsalás miatt, de Orgon ad neki egy második esélyt. Dorine a háznál marad, mint szolgálólány.

*2 hónappal később*

  A dolgok rendeződtek: Mariane és Valér hivatalosan is összeházasodtak, Elmira és Orgon elkezdték újra felépíteni a majdnem zátonyra futott házasságukat, Dorine és Damis az esküvőn egymásba szerettek és azóta egy párt alkotnak, Pernelle asszony belenyugodott a történtekbe és már kezdi is elfelejteni, örül az úton lévő kisunokának. És Tartuffe? Ő szomorúan és dühösen tengeti mindennapjait a cellájában…még 4 éven keresztül.






Moliére: Tartuffe

Személy szerint nekem nem igazán keltette fel a figyelmemet maga a Tartuffe mint mű. Leginkább a mű vége nem nyerte el a tetszésemet mivel kicsit össze csapottnak tartom. Emiatt ,én most a mű végét szeretném átírni onnantól ,hogy kiderül ,hogy Orgon Tartuffere hagyta minden vagyonát és Tartuffe megzsarolta őt azzal a bizonyos kazettával. 

Tartuffe emlékeztette Orgont, hogy minden vagyonát és házát is rá íratta nem is olyan régen. E kijelentés után megfagyott a levegő és egy jó ideig nem szólt senki egy szót sem. Elvira nem hitt a fülének mivel ő, Orgonnak erről a döntéséről nem is tudott. A nagy csöndet végül ő törte meg:
- Orgon, igaz amit Tartuffe beszél?-mondta dühösen.
Orgon nem is tudta hirtelen mit feleljen feleségének majd egy pár másodperc múlva csak megszólalt:
-Én a barátomnak tartottam ezt az embert és mindenkinél jobban bíztam benne ezért úgy láttam jónak ha rá hagyom mindenem. Sajnos úgy látszik nem tudtam kiismerni az igazi oldalát - mondta Elvira felé fordulva szomorú hangon.
Nem tudták mitévők legyenek. Orgon csalódottságában úgy döntött ,hogy el kell mennie kiszellőztetni kicsit a fejét.Miután  Orgon elment , Elvira és Tartuffe ott maradtak kettesben. Elvirán úgy tűnt , mintha eszébe jutott volna egy terv. Fura mód elkezdett közeledni Tartuffehez és így szólt hozzá:
- Na végre már, hogy elment ez a senkiházi alig vártam ,hogy végre megint kettesben lehessek magával - mondta bájos hangon.
Tartuffe nem tudta hova tenni Elvira hirtelen közeledését aminek hangot is adott:
- Elnézést, nem teljesen értem hirtelen közeledésed - mondta bizalmatlanul.
Elvira:
- Tartuffe, régóta erre a pillanatra várok , hogy tényleg őszintén elmondhassam mit érzek irántad. Eddig a férjem mindig megakadályozott ebben mivel amikor ő itt van , akkor úgy kell magával viselkednem, mint egy számomra idegen férfival.
Tartuffe elpirult e szavak hallatán. Így szólt:
-Ha azt szeretnéd,hogy a legutóbbi csalódásom után, újra elhiggyem neked érzelmeidet , akkor ne beszélj hanem cselekedj! - mondta Elvirának miközben két lépést tett felé.
Elvira bájosan elmosolyodott , megfogta Tartuffe kezét és elindult hálószobájuk felé.
Tartuffenak már fülig ért a szája. Ahogy a szoba ajtóhoz értek Elviráról hirtelen eltűnt az eddigi bájos ,vonzó mosoly és  egyszeriben nagy lendületet vett és meglökte Tatrtuffeöt. Tartuffe beesett a szobába és ideje se lett volna bármit is csinálni Elvira becsapta előtte az ajtót és bezárta. Elvira neki támaszkodva az ajtónak így szólt:
- Na máskor talán majd jobban figyel kivel is húz újat! - mondta kárörvendően.
Tartuffe még mindig nem fogta fel az utóbbi pár perc eseményeit.
Mindeközben Orgon úgy döntött elmegy a rendőrségre és beismerő vallomást tesz a kazetta miatt, hátha ez enyhíti a rá kiszabott büntetés nagyságát. A rendőr főkapitány tudott mindent, tudott erről, tudott még arról is ,hogy nemrégiben Orgon Tartuffere hagyta összes vagyonát. Így szólt Orgonhoz:
-El kell mondanom magának, hogy erről az ügyről mi már régen tudunk. Figyeltük magát de főleg Tartuffe miatt. Az ön ügyét elfelejthetjük ha segít nekünk Tartuffe ügyében.
Orgon e hír hallatán felkapta fejét :
- Miben kéne segítenem?
A rendőrkapitány így válaszolt:
Az az ember egy csaló! Már régóta figyeljük , nagyon sok van már a listáján de soha nem tudtuk elkapni, mindig meglóg. - mondta dühösen.
Orgon nagyon megörült ennek a hírnek:
-Még jó ,hogy segítek maguknak!

Orgon és a rendőrfőkapitány elindultak Orgonék háza felé. Amikor beléptek az ajtón és Elvira megpillantotta a rendőr úrt nagyon megijedt. Nem tudta miért van ott a rendőrség. Félt , hogy valahogyan Tartuffe tájékoztatta őket a történtek miatt. Orgon elmesélte a történteket Elvirának, mire ő nagyon megkönnyebbült és elmondta, hogy a csaló Tartuffe a hálószobájukban van bezárva. 
 A rendőrkapitány kinyitotta az ajtót és elkapta a szélhámos Tartuffeot. Orgonék vissza szerezték házukat és vagyonukat. Most már mindenki nyugalomban és békességben élhetett , titkok nélkül.



 

Tartuffe az iskolában

Az egész egy hétfői napon kezdődött. Amikor Tartuffe az osztályba érkezett és bemutatkozott, nagyon szimpatikus, kedves és jó gyereknek tűnt. Rögtön össze is barátkozott Orgonnal a legnépszerűbb gyerekkel az osztályból. Akinek volt egy barátnője, Elmirának hívták. Orgonnak volt egy jó barátja az osztályban, akit Valérének hívtak. Orgon azt mondta Valérének, hogy járjon Mariane-val, mert ő volt Orgon húga és szerette volna, ha egy olyan fiúval jár, mint Valér. Teltek a hetek és Tartuffe egyre közelebb került Orgonhoz és már majdnem teljesen a bizalmába férkőzött. Orgon nagyon megkedvelte és vakon megbízott már benne és így elárult neki sok olyan dolgot, ami szinte az egész osztály előtt titok volt. Olyanokat, mint például: ki ragasztózta össze az ofő székét (akire szinte már királyként tekintettek). Ezt persze nem kellett volna, mert Tartuffe egy rendkívül rossz gyerek volt. Az osztályfőnök persze nem mesélte el, hogy Tartuffe-nek ez lesz az ötödik iskolája ahonnan eljött. Pár nappal, miután Orgon elmondta Tartüffe-nek a titkokat, elutazott. Így Tartuffe nyugodt szívvel gyakorolhatta hatalmát az osztályon, mivel Orgon őt választotta ki helyettesének. Az osztály ekkor ismerte meg az igazi Tartuffe-öt, és ez alatt a kis idő alatt Tartuffe elhatározta, hogy megszerzi magának Elmirát, amíg a barátja távol van. Amikor Elmira egyedül maradt bent az osztályban és a többiek már haza mentek, Tartuffe oda ment hozzá és mindenféle trükkel próbálta meg becserkészni. Eddig Elmira normális srácnak tekintette Tartuffe-öt, de most át látott a szitán és először kedvesen próbálta vissza utasítani, de Tartuffe tovább nyomult, míg Elmira ki nem rohant a teremből. Eközben az egyik srác Damis, aki egy vékony csendes fiú volt, látta az egész jelenetet és elhatározta, hogy elmondja Orgonnak. Viszont amíg haza nem jön, nem beszél róla senkinek. Miután Orgon haza ért az útról mindenkitől kérdezgette, hogy mi van Tartuffel? Persze a többiek próbálták elmondani neki, hogy ki is igazából Tartuffe, de meg se hallotta mivel már annyira bizalmába fogadta és megszerette, hogy azt hitte csak féltékenységből mondják neki, mert őt nevezte ki helyettesnek. Ekkor Damis oda ment Orgonhoz és félre hívta, elmondta neki mi történt, de Orgon nem hitt neki és kiutálta az osztályból. Még Elmira is elmondta, a történteket de Orgon neki sem hitt mivel úgy gondolta, hogy Elmira csak félre érthette Tartufföt. Elmira be akarta bizonyítani igazát így megkérte Orgont, hogy suli után maradjon itt és bújjon el a terem szekrényében és várjon, míg Tartuffe szerelmet vall neki. Így is lett Orgon bebújt a szekrénybe és Elmira magához hívta Tartuffe-öt és szép lassan ki csikarta belőle a vallomást, és hogy Orgont a kezdetektől fogva be csapta. Ezek után Tartuffe meg akarta csókolni Elmirát, de ekkor Orgon elő ugrott és leszidta Tartuffe-öt, de Tartuffe se hagyta magát megfenyegette Orgont, hogy mindent elmondd az osztályfőnöknek, és ezzel a lendülettel ki rohant a teremből. Másnap már az első óra előtt bejött az osztályfőnök és nagyon le- szidta az osztályt, de nem adott semmi büntetést mivel fülébe jutott, hogy Tartuffe miket csinált és már rég rajta akarták kapni, ez volt neki az utolsó esélye most javító intézetbe kerül és az osztály újra a régi lett persze sajnálták Tartuffe-öt de már csak a múlté az egész…

Tartuffe -Felcserélt szerep

Nos a történetünk egy elég gazdag család otthonában kezdődik. A főszereplőnk Elmire, egy szegény leány, akit Orgon feleségül vett és hatalmas ujjongással fogadták a lányt. Ám a családban senki más nem szerette. Még a régi barát, Tartuffe sem, kivéve Orgont és Pernelle asszonyt. Éppen az idős asszony kiborulásakor csatlakozunk a történetbe.

-Nem maradok tovább ebben a porfészekben ezekkel a csalókkal, akik szegény leányt szidalmazzák!- Ront be az asszony a nappaliba mögötte cselédlányával, aki a hölgy bőröndjeit cipelte majd' megszakadva. A helyiségben Orgon és Elmire kivételével mindenki bent tartózkodott. A ház örököse, Damis, hitetlenkedve nyúl egy újabb üveg wiskey-ért, míg a többi bent tartózkodó csupán fejrázva tekintenek Pernelle asszonyra. Dorine a cselédlány szólal meg először.

- Már megint issza a nyomorult Elmire hazugságait? Mennyi ocsmányságot juttatott már szerencsétlen Uram és nagyságos asszony fejébe az a nyomorult nőszemély? Hisz az a nő mindenki elé szétteszi magát!- dühösen pakolta a Tartuffe által széthagyott üvegeket. Lecsapta a férfi a poharat,majd a cseléd felé fordult.

- Dorine,fékezd magad...- áll Pernelle asszony elé a kissé ittas férfi.- Tessék csak menni...úgyis az a szent és sérthetetlen Elmire-t fogják mindketten isteníteni. - Tartuffe elbotorkált az ajtó elé,majd azt tárva nyitva nézett vissza szobában található személyekre. - Nincs hatalmazásom önt kidobni drága Pernelle asszony, de ha kérhetem, fejezze be a tervét és hagyja el a fia, drága gyermekkori barátom hajlékát. - ellépett az ajtókerettől,majd a bár elé lépve nyomkodta tovább telefonját. Az idős asszony dobbantott egyet,majd se szó se beszéd nélkül ott hagyta a családját magában mormogva. Mindenki útjára indult, egyedül Dorine maradt összetakarítani a szobában keletkezett káoszt, közben elforrt a nyelve a sok beszédtől,amit magában vitatott meg. Ekkor megjelent a történetünk másik főszereplője, a ház ura, Orgon. Fáradtan ledobta táskáját, majd leülve kanapéjára faggatni kezdte Dorine-t.

- Meséljen nekem Dorine, mik történtek itthon távollétem alatt?- dőlt hátra a férfi, majd a tarthatatlan cselédlányra tévedt tekintete. A lány felnevetett, majd meghajolva a férfi előtt elkezdte piszkálni a ruháját.

- Drága barátja alig élte túl az éjszakát uram..fájt a feje, szédült és vacsora közben háromszor rohant a mosdóba. - kezdte el a lány mesélni a történéseket, majd a padlót kezdte el söprögetni. A férfi felpattant megállítva a cselédlány munkáját.

- És Elmire? Vele miden rendben van? - érdeklődött drága vendége után, mire Dorine elnevetve magát válaszolt Urának.

- Természetesen Elmire remekül van. Még a desszertet is duplán kérte, míg Tartuffe úr szenvedett .- végezte a lány tovább a munkát,Orgon visszaült és elmosolyodva merengett.

- A feleségem jól van,hála égnek. - mosolyogva vette elő telefonját majd a híreket kezdte olvasni.Közben Dorine eldobva a söprűt elindult az emeletre.

-Jelentem Tartuffe úrnak a megérkezését,illetve szíves érdeklődését a hogy volta felől.- gúnyos mosollyal lépkedett fel a lépcsőn, még vissza kacsintva Orgonra. Ekkor jelent meg a színen Mariane, Orgon kislánya. Meglátva édesapját rohanva hozzá ölelte meg édesapját.

- Ó drága Mariane, mondd hogy szereted jó apádat.- csókolgatta a lány arcát a férfi, aki nevetve bólogatott.

- Már hogyne szeretnélek apa?!- nevetett Mariane, majd az ablakhoz sétált.Mosolyogva tekintett a kinti tájra. Orgon a lányt fürkészve folytatta.

- Halom hozzá akarsz menni Tartuffe-höz, meg gondoltad te ezt drága lányom? Az apád is lehetne - állt fel kissé szomorkásan, mire a lány hitetlenkedve fordult édesapja felé.

- Már miért ne mennék hozzá Tartuffe-höz? Hisz kisgyermek korom óta szerelem fűz hozzá- folytatta meghökkenve a lány. Orgon meghökkenve ültette le a lányát.

- Mariane, ott van Elmire unoka öccse, Valér. Tulajdonképpen nem vagytok vérrokonok, egyidős veled és roppant helyes. Szeretném ha hozzá mennél.- puszilja meg lánya arcát, közben megjelenik Dorine is.  Mariane ledermedve tekint apja szemeibe,majd hatalmas sikítás hallatszik ki a leány ajkain. Orgon fülére tapasztva kezeit tompítja leánya sikolyát,míg Dorine leülve az asztalhoz figyeli az eseményeket. Mariane a földön vergődve apja lábai előtt könyörögni kezd.

- Atyám, szeretem, imádom...de ne tegye ezt kérem! Ő az egyetlen akit szeretek, és inkább levetem magam egy szikláról,minthogy Valérhoz, vagy kihez, menjek hozzá...kérem apám.- esedezik Mariane, majd Dorine is bekapcsolódik.

- Uram, ugyan már! Még egy személyt beakar hozni abból a nyomorult családból a mi drága családunkba? - segíti fel a leányt,majd leülteti. - Ha ez a leány Tartuffe úrhoz akar hozzámenni akkor Tartuffe úrhoz fog hozzá menni.

- Dorine, fogja be a lepénylesőjét és takarítson máshol! Ez szűk családi probléma.- fordulna a leánya felé aki már az ajtóban álló Tartuffe kezei közt van, mellettük pedig az egész család. Damis az apjához visz egy köteg papírt. A férfi kezébe veszi a papírokat,majd a családja felé fordul.

- Mik ezek? - kérdezi Orgon, majd olvasni kezdi a lapokat. Az oldalak egy nőről írnak, aki több nemesi családot fosztott meg vagyonától, esetleg szétszakította a családokat csak hogy az ő sorsa jobb legyen. Minden alkalommal új nevet használt, és elvileg a mostani neve nem más, mint Elmire. Orgon hitetlenkedve tekintett fel családjára és barátjára. Eldobva a papírokat állt fel és családja elé állt felszegett állal és dühös tekintettel.

- Melyikőtök hordta össze ezeket a zagyvaságokat a feleségemről? Kész rágalom amit műveltek! - kezd el ordítozni Orgon össze vissza csapkodva. Tartuffe összevonja szemöldökét, majd barátját megállítva higgadtan, lényegre törően Orgon szemébe néz.

-Orgon, drága barátom. Ezeket az információkat a királytól szedtük. Nem bírtuk nézni már hogy az a nő tönkre tesz téged! Térj észhez Orgon! Ez a nő maga a hárpia fogalmának megtestesítője!- Orgon kitépi kezeit Tartuffe kezei közül. - Orgon! A fiadat és engem is csábított az a nő!

- Hallgass!- Kiálltja el magát Orgon, majd leülve kezeivel tépkedni kezdi a fejét. - Ez az egész akkora zagyvaság ahogy van !

- Akkor nézd meg magad a történteket apám. Itt leszünk Tartuffe-el, becsalogatjuk és meglátod, a nő ránk veti majd magát, nem kell kéretni. - Hajol Damis Orgon elé, mire apja rátekint, a zölden csillogó szemeibe, amiknek nem tud ellenállni. Társul leánya, Tartuffe és még Dorine is. Orgon sóhajt egyet, majd döntésképpen a családjára néz.

- Rendben. Megpróbálok hinni nektek. De ha ez az egész csak egy átverés mindenkit kitagadok a családból!- Áll fel Orgon, mire mindenki sürögni forogni kezd. Tartuffe és Damis elkezdenek felkészülni a nő elcsábítására, Dorine megy szólni Elmire-nek, Mariane addig elrejti édesapját a szobában található asztal alá, ott úgysem veszi észre őt. Mindenki a helyén van, Orgon az asztal alatt, Tartuffe és Damis pedig a kanapé két végében állnak alul öltözötten. Kopogás hallatszik, majd megjelenik a várva várt Elmire. Hosszú szőke haját kontyba fogta, legkirívóbb ruháját vette fel és magassarkút párosított hozzá. Tulajdonképpen egy tökéletes feleségnek tűnt mások szemében. Elmire a két férfira tekintett, majd ajkait megnyalva a két férfihez sétált.

- Nocsak Nocsak fiúk..csak nem megjött a kedvük egy kis szórakozáshoz? - Tette kezeit Tartuffe és Damis mellhasára,majd lassan haladt lefele. A két férfi csaknem egyszerre fogták meg Elmire kezeit.

- Jaj fiúkáim, nem harapok. - mosolyodott el a nő, mire a két férfi lefektették a kanapéra, mire a nő sikoltozni kezdett. Egyre több olyan szó hagyta el ajkait, amelyek nem méltóak egy nőhöz. Végül ebben a pontban ugrott elő Orgon.

- Elmire!- kiáltott fel a férfi, mire mindhárman megálltak a mozgásban. Elmire fal fehéren feküdt a két férfi alatt, majd felállva férje karjaihoz futott.

-Orgon, ez nem az aminek látszik egyetlenem. - kezdte el csókolgatni Orgon kezeit, aki kikapta a kezeit a nő ajkai alól. Fel alá kezdett el járkálni, amikor elkezdte volna monológját a két hölgy esett be az ajtón.

- Uram, egy férfi van a hallban, miszerint egy fontos ügyet kell azonnal elintézniük a feleségével karöltve. - Mondta Dorine gúnyosan Elmire-re nézve. Orgon felsóhajtva intett, hogy engedje be. Dorine elment a férfiért, addig hatalmas csend ült a szobára. Végül Dorine megjelent,oldalán egy jól fésült úriemberrel, akinél hatalmas aktatáska volt.

- Jó napot kívánok kedves Orgon úr! Nos, a végrehajtótól jöttem,a kedves neje eladta a házukat, tartozás kiegyenlítése végett, szóval most szeretném ezeket az ügyeket elintézni. - mosolyogva ült le az asztalhoz a férfi,aktatáskájából különböző papírokat elővéve. Orgon vérben fürdő szemeit Elmire-re vezette, majd a nő felé rontva üvöltözni kezdett. Tartuffe és Damis tartotta vissza az örjöngő Orgont.

- Te nőszemély! Én beengedlek az életembe, a családomba, a szívembe, erre te tönkre teszel? Eladod a saját házamat a fejem felől ? Remélem egyszer egy börtön aljában fogsz megrohadni!- kalimpál a két férfi karjai között, a nő pedig ördögien elvigyorodik.

- Ez a szakmám, kedvesem. - Nevetett fel, és ebben a pillanatban megjelent a rendőrség. Elmire megrémülve a ruhájába nyúlt, majd egy pisztolyt előrántva Orgon felé szegezi a fegyvert, meghúzza a ravaszt, ám az a golyó senkit sem talál el. Azonban a rendőrség lövedékei eltalálják Elmire-t. Mindenki lefagyva tekint a vérben fekvő, tulajdonképpen gyönyörű nőre, ahogy elszállt belőle az élet egy csettintésre. Az eddig egész csendben lévő végrehajtós feláll, majd a hölgyhöz sétál.

- Végre elkaptuk, fiúk! A király ennek nagyon örülni fog azt garantálom!- Nevetett fel, majd elővette Nyomozói jelvényét. A neve Elmire leánykori neve volt írva.-Régóta settenkedek az unokaöcs szerepben, és örülök hogy így jött ki ennek a borzasztó nőnek a kiiktatása. Köszönöm a részvételt az egész családnak. A ház ügyét pedig elintézte a drága királyunk. - hajoltak meg, majd a nőt eltakarítva a nappali padlójáról ér véget Elmire, azaz az álcába bújt feleség története.

Tartuffe, a nem hétköznapi hős

"Az együttérző ember sohasem gazdag, és a gazdag ember sohasem együttérző." Ez a közmondás nem minden esetben igaz.
        Az egész történet egy mérhetetlenül borús családról szól. Egy olyan családról, akikkel folyton folyvást csakis valami rossz dolog történik. Mindezek ellen egy hirtelen becsöppent, jószívű ember gondoskodik, hogy minden velük történt nyomorúság véget érjen és onnantól kezdve csupán jó dolgok történjenek. Hogy mégis ki is ez az ember? És mégis miért teszi mindez kedvességet?
       Történt ugyanis egy napon, hogy Orgon és felesége, Elmira a bankba menet, az oda tartó buszon aggodalmaskodtak, hogy ugye nem fogják elvenni a házukat, mivel a hitelt nem nagyon tudják kifizetni. Megérkeztek a bankba, Orgon már teljesen biztos volt benne, hogy elveszik az otthonukat. Sajnos igaza is lett, hivatalosan is értesültek a rossz hírről. Elmira teljesen kiborult, nem tudta, hogy mindezek után mégis mit tegyenek, mivel tudnák ezt megoldani. De lassacskán kezdte feladni a reményt, mely oly nehezen maradt meg benne ez idáig. Haza szerettek volna menni gyermekeikhez, és további családtagjaihoz, de az a hely, pár nap múlva már nem lesz többé az otthonuk.
        Az utcán egyszer csak megszólította őket egy magas, fiatal férfi, eléggé tehetős öltözékben. Bemutatkozott: neve Tartuffe, aki egy világhírű szállodának a tulajdonosa. A férfi elmondta a két rossz sorsú embernek, hogy hallotta az előbb történteket, és szeretne segíteni nekik. Orgon és Elmira roppantul hálás volt neki, hirtelen el se hitték ezt. Tartuffe bizony nem viccelt, az egész családot kimenti a nyomorúságból. Elmira tudatta Tartuffe-t arról, hogy mennyien is vannak. Az, hogy hat emberen kellett neki segíteni, nem ijesztette el őt. Tartuffe felhívta barátját, Valért, hogy vegye fel őket autóval, menjenek el Orgonék házához és vigyék el a többieket a  lakásához. Valér tíz perc elteltével ott is volt egy Mercedes Maybach Limousine-al. Mikor megérkeztek a szegény család házához, a többiek nagyon megkönnyeztek a hír hallatán. Összepakolták a cuccaikat és elautóztak új otthonukhoz. Minden vendégszobában 2 ember lakhatott. A rokonság ebben a nagy boldogságban egyre közelebb kerültek egymáshoz, amire sajnos ezelőtt nem volt példa.
         Orgonnak, Elmiranak és Cléantenak is talált Tartuffe állást. Cléante, Elmira testvére, később saját útra tért, vett magának egy lakást, családot alapított. Mariane, Orgon és Elmira nagylánya, egybekel Valérral, akit már a limuzinos találkozás óta kedvelt. Pernelle asszony is idővel elköltözött egy régi barátnőjének szomszédába, így ő se volt magányos. Orgon és felesége még nem álltak olyan jól, hogy el tudjanak költözni, de idővel úgy döntöttek, hogy ott maradnak Tartuffenél, Damissal, a fiukkal. Tartuffe valami csodálatos módon tette szebbé életüket, akinek örökké hálásak lesznek. Tartuffeből egy nem hétköznapi hős lett, és őszintén megvallotta, hogy ez volt élete egyik nagy célja.

Tartuffe

     Pernelle asszony és Orgon az akiket semmivel nem lehet tántorítani Tartuffe mellől. Ők úgy gondolják, hogy egy szent emberről van szó. De a család többi tagja már teljesen képben van, hogy milyen is igazából ő. Ezek után Pernelle asszony távozik, szobalánya kíséretében, szidva a család magatartását a szent emberrel szemben. Tartuffe célját nem hazugsággal akarja elérni, hanem Orgont, a ház urát, a saját családja feletti hatalom gyakorlására ösztönzi. Arra számít, hogy a manipulációk álltal mindent megszerez majd Orgontól. Tartuffe közeledik is a céljához, hiszen Orgon hozzáakarja adni lányát, Mariane-t , akinek már jegyese is volt, nem más mint Valér. De ezek után Orgon felesége, Elmira, beszélni akar vele hátha megtudja győzni döntésével kapcsolatban. Itt kiderül aztán, hogy Tartuffe szerelmes a feleségbe, de a köztük lévő csevejt Damis kihallgatta. Damis egyből védte anyját apja elött, de az csak az álszent Tartuffe-re tudott gondolni. Orgon annyira messzire is elment, hogy még a fiát is elkergette a házból. A sokk hatására a család tervet eszelt ki a csaló ellen. Méghozzá Elmira találkozik Tartuffe-el kettesben. Orgon eközben az asztal alatt bujkál és mit sem sejt arról milyen embert engedett házába.
 Minden a helyén van, gondolja Elmira, nem kell aggódni, hiszen férje ott bujkál az asztal alatt, hogy még időben lépjen. A gondolatok közepette Tartuffe belép az ajtón. Erre nem kellett sokat várni, gondolja Orgon. Tartuffe egyre közelebb lépdel a nőhöz.
-Minek köszönhetem, hogy itt lehetek drágám?- mondta Tartuffe.
 Orgon már itt nem értette az egészet, ez a fickó az én feleségemnek azt mondja, hogy drágám? Lehet az Isten mondta neki, hogy bókoljon, hiszen az utóbbi időben eléggé elhanyagoltam szegényt.
-Élnék a lehetőséggel amit felkínáltál nekem előzőleg- szólalt meg nyávogva Elmira.
Tartuffe vette az adást, kápráztak szemei, amivel egyre közelebb került a nőhöz, de már annyira, hogy az kezdett kínos lenni. Tartuffe készült megcsókolni Elmirát, mire Orgon ordítva így szólt:
- Takarodj a házamból te senkiházi! Befogadlak, kihúzlak abból a mocsok életből és ez a hála érte? Az én gyönyörű feleségemre pályázol? Hál istennek, hogy kiderült ez időben.
- De...testvérem, hallgass meg.- hebegte Tartuffe
- Semmi de! Öt percet adok, hogy összeszedd az összes cuccod és elmenj innen te állszent. Még hogy testvér. A legnagyobb ellenségemnek se kívánnék ilyet.
       Ezek után Tartuffe el is hagyta a házat nyomban. Elmira Orgon nyakába borulva köszöni meg, hogy időben megállította a gazember cselekedeteit. Meg is beszélték, hogy ezek után semmi nem állhat kettőjük közé. Orgon csodálatosan és egyben borzalmasan is érezte magát. Csodásan azért mert a felesége egy hősként tekint rá, és minden egyes szavát ámulattal bámulja. Csalódott pedig azért, mert ezt tette szeretett családjával és megszegte ígéretét lányával szemben, és még fiát is elűzte a házból. De a gondolatoktól felbuzdúlva kijelentette, hogy még ma hozzáadja kislányát Valérhez, de még mielőtt visszahívja egyetlen fiát. Amiket a ház ura kitervelt fejében meg is valósultak, az egész család kicsattant az örömből a lakodalom alatt kivéve Pernelle asszony. Ő fogta a fejét és csak jajgatott, egyszerűen nem hitt a fülének és szemének, hogy azzal a csodás emberrel ezt tette ez a szodoma. A család boldogan élt míg megnem halt, kivéve Pernellét. Ő még most is csak Tartuffre gondol, és ezek a gondolatok soha nem hagyják őt nyugodni balgasága miatt.

Mikó Danesz:Tartuffe

Mikó Danesz:Tartuffe
Bevezetés:
Az 1600-as években járunk, Franciaországban. A történet egy főnemesi családról
és egy álszent emberről szól. Amit róla tudni kell életét avval töltötte,
hogy bekönyörögte magát más háztartásokba és ellopta minden vagyonukat.

1. jelenet


Szereplők akik jelen vannak:Damis, Pernelle asszony, Elmira, Mariane,Dorine


Éppen vacsoráznak.


Damis:
Hol van a mi Tartuffe-ünk? Nagyon hiányzik nekem!


Pernelle Asszony:
Ahjjj kisunokám, szakadj már le arról az emberről! Nem mindegy mit csinál?
Inkább egyél.


Damis:
Hogy mondhatsz róla ilyet?!?! (rácsap az asztalra) Ő a példaképem!!


Elmira:
Elég anyukám! Nem mondhatsz ilyet egy szent emberről!


Dorine:
Mégegy pohár bort?


Elmira:
Nem kérek hagyjunk csak a mi Tartuffe-ünknek is!


Dorine:
Ön asszonyom?


Pernelle Asszony:
Naná! Töltsd ki nekem az egészet! Inkább holt részegre iszom magam,
minthogy Tartuffe-é legyen az összes!


Mariane:
Ez mostmár mindennek a teteje! Hogy beszélhetsz így a vőlegényemről?
Nem gon…


Pernelle Asszony:
A midről?!?!


Mariane: A vőlegényemről! Igen! Eldöntöttem! Hozzámegyek!


Pernelle Asszony:
Itt mindenkinek elment az esze? Ti ennyire vakok vagytok? Na, én mentem.
Köszönöm a vacsorát! (feláll elindul kifele)


Dorine:
És a borral mit tegyek asszonyom?


Pernelle Asszony:
Öntsd ki az utcára! Ne vesszen kárba!


Damis:
Ez már több a soknál!! Menjen innen nagyanyám! Mert ha magától nem megy én
vitetem el innen!


Pernelle Asszony:
Hol tisztelet?!?! (mérgelődik) Nyugodjál meg magamtól is elmegyek!
(dühösen kimegy és becsapja az ajtót)


2.jelenet


Szereplők akik jelen vannak: Orgon, Dorine

Orgon késő este tér haza vacsorázik, Dorine felszolgál.


Dorine:
Jóétvágyat uram!


Orgon:
Köszönöm. Mindenk alszik már?


Dorine:
Igen uram.


Orgon:
És Tartuffe?


Dorine:
Ő egy órával ön előtt ért haza. Felesége hozatott neki egy üveg bort,
ő pedig álomba itta magát.


Orgon:
Miért elfogyott a bor?


Dorine:
Igen. Anyósa kiöntette velem az utcára.


Orgon:
Milyen jól tette. Kár, hogy a feleségem ennyire kedveli Tartuffe-öt.


Dorine:
Néha még túlságosan is!


Orgon:
Már bánom, hogy hagytam rábeszéltetni magamat arra, hogy fogadjam be ezt a gazembert.


Dorine:
És milyen napja volt?


Orgon:
Háááát… Nem is tudom. Olyan semmilyen. Ma is a királynak segédkeztem.
Körbe vezettem a faluban, Megmutattam a falu templomát és elmondtam neki,
hogy mire lenne szüksége a falunak.


Eltelik egy kis idő...


Dorine:
Uram! Nem akarom azt a látszatot kelteni, hogy kémkedek Tartuffe után,
de mostanában elég sokszor láttam Tartuffe-öt Elmirával beszélni.
Az a gyanú ébredt  föl bennem, mintha lenne köztük valami.


Orgon:
Valóban?


Dorine:
Igen uram. Meg a lánya, ma vacsoránál, azt mondta, hogy hozzá akar menni Tartuffe-höz!


Orgon:
Najó most már elég volt! Ne rontsd el mégjobban a napom.
Majd holnap beszélek a lányommal. Lefekszem énis aludni. Kérlek pakolj el!


Dorine:
Rendbem. Jóéjszakát!


3.jelenet


Szereplők akik jelen vannak: Elmira, Tartuffe, Dorine

Hajnali órákban járunk még szinte mindenki alszik. Dorine bemenne a
főhelyiségbe a reggelihez előkészülni, de ott már voltak:
Tartuffe és Elmira ölelkeztek és közben beszélgettek. Dorine csendben besurrant és
hallgatózni kezdett.


Elmira:
Biztos, hogy nem fog erre jönni senki?


Tartuffe:
Ugyan már mindenki alszik.


Elmira:
A lányom hozzád akar menni! Tegnap este mondta!


Tartuffe:
Ennél jobb hír már nem is kell! Örökké együtt lehetünk!


Elmira:
SSS! Halkabban! A végén még valakit felébresztesz.


Tartuffe:
Na és mivel töltjük el az időt reggelig? Mi lenne ha összebújnánk?


Elmira:
A számból vetted ki a szót!


Dorine:
Najó én megyek és szólok Orgonnak! (mondja magának)


Amikor kifele tart belerúg az ajtóba.


Elmira:
Ez meg mi volt?


Tartuffe:
Nem tudom. Gyorsan menj! Én itt maradok!


Eltelik egy kis idő.
Dorine visszatér a félálomban kovájgó Orgonnal.
Amikor belépnek, Tartuffe úgy tett mintha keresne valakit


Orgon:
Mit kell néznem?


Dorine:
(Súgva mondja Orgonnak) Az előbb még itt volt a felesége is.


Orgon:
És Tartuffe?


Tartuffe:
ÓÓ! Én csak a rózsa füzéremet keresem! Tegnap este itt hagytam,
Édes Jó Istenem kímélj meg engemet ámen-ámen!


Orgon:
Na én megyek aludni.
Legközelebb ne verj fel engem.


Dorine:
Miről beszél uram? Ön kért, hogy keltsem fel önt hamarabb.


Tartuffe:
Ohh!! Megtaláltaam!! Hála a dícső Jó Istennek! Ámen-ámen!!


Orgon elmegy tovább aludni
Dorine is elmegy a dolgára. Később Elmira visszamegy Orgonhoz


Elmira:
Mi történt?


Tartuffe:
Ez a cseléd több gondot jelent, mint hittük. Ő szólt Orgonnak, ő volt itt bennt.


Elmira:
És most mit csinálunk?


Tartuffe:
Nyugodj meg őt majd elintézem.


4.jelenet

Szereplők akik jelen vannak: Orgon, Damis, Elmira, Mariane, Dorine, Tartuffe

Orgon reggelizik, készülődik. Dorine kiszolgál, Tartuffe reggeli imát tart magának.


Orgon:
Tölts nekem egy kupa bort!


Dorine:
Igenis uram!


Tartuffe:
(hangosan mormogva) Istenem-istenem adj meg mindent e jószívű családnak háláld meg nekik,
hogy ilyen jószívűek és, hogy befogadtak! Ámen-ámen!


Orgon:
Nem érzem jól magam. Valami romlottat ettem. (fogja a hasát és nagyon erősen köhög)


Dorine:
Uram! Minden rendben?


Orgon összeesik meghal. Dorine odamegy segíteni akar sírva fakad.


Dorine:
Uram? Mi történt?? Mit tettem? (nyögések)


Tartuffe elvágja a torkát egy késsel. Dorine meghal Tartuffe a kezébe teszi a kést és
segítségért kiállt!


Tartuffe:
Segítség!! Segítség!!!


Mindenki ott terem


Elmira:
Itt meg mi történt?


Tartuffe:
Háttal voltam az asztalnak, éppen a reggeli imádkozásomat töltöttem amikor egyszer
csak azt hallom, hogy valami koppan a földön. Mire hátranéztem már Dorine elvágta a torkát.
Megmérgezte Orgont aztán pedig öngyilkos lett! Én közelebb nem is mertem menni, nehogy a
gonosz beszennyezze a tiszta lelkem (Aztán odasúgja Elmirának)
Két legyet egy csapásra.


Damis megnézi a helyszínt beleszagol a borospohárba és érzi rajta a méreg bűzét.


Damis:
Honnan tudod, hogy megmérgezte? Meg is folythatta akár és olyan messziről ahol te álltál egy,
nem érezhetted a mérget, kettő, mit sutyorogtál anyámmal?


Tartuffe:
Én semmit csak mondtam neki, hogy részvétem.


Damis:
És az az arany késem?
Arról a késről csak te tudhattál én mutattam meg, hogy hova szoktam rejteni.
Apa elől rejtettem el oda mindig, mert régebben apámé volt és elveszettnek hitte a kést.


Tartuffe egyre rémültebben állt már készült arra, hogy elfusson.


Damis:
Te voltál!!!!
Te ölted meg!!!


Tartuffe:
Én nem, én ne… (nyögés)


Damis leszúrta a késsel Tartuffe-t.


Damis:
Ezt apámért!
PEDIG A PÉLDAKÉPEM VOLTÁL!!!!


Elmira:
Fiam mit tettél?!?!


Kiveszi fia kezéből a kést és elvágja a saját torkát


Elmira:
Ő volt (nyögés) a példaképem!


Elmira meghal.


Damis:
Anyám!!! NEEE!!!!
Átok ez a kés. Bár ne loptam volna el.
Mariane! Dobd a folyóba ezt a kést! És menj hozzá Valérhoz! Ja és mondd meg a maminak,
hogy igaza volt!


Mariane:
Rendben. De miért mondod ezt?


Damis megissza apja poharából a maradék bort


Mariane:
Damis!! Ne!!!


Damis:
Najó. (nyögés) mamának inkább ne mondj semmit. (nyögés) A végén még ő is szívrohamot
kap.


Damis meghal.
Mariane egyedül marad, természetesen mivelhogy szólt Pernelle asszonynak ő meg
szívrohamot kapott örömében. (Mariane Tartuffe halálával kezdte a történet többi részét
már nem is halhatta) Így hát Mariane hozzáment Valérhoz és szomorúan élt míg meg nem halt.


Vége