2018/12/03

Tartuffe, a nem hétköznapi hős

"Az együttérző ember sohasem gazdag, és a gazdag ember sohasem együttérző." Ez a közmondás nem minden esetben igaz.
        Az egész történet egy mérhetetlenül borús családról szól. Egy olyan családról, akikkel folyton folyvást csakis valami rossz dolog történik. Mindezek ellen egy hirtelen becsöppent, jószívű ember gondoskodik, hogy minden velük történt nyomorúság véget érjen és onnantól kezdve csupán jó dolgok történjenek. Hogy mégis ki is ez az ember? És mégis miért teszi mindez kedvességet?
       Történt ugyanis egy napon, hogy Orgon és felesége, Elmira a bankba menet, az oda tartó buszon aggodalmaskodtak, hogy ugye nem fogják elvenni a házukat, mivel a hitelt nem nagyon tudják kifizetni. Megérkeztek a bankba, Orgon már teljesen biztos volt benne, hogy elveszik az otthonukat. Sajnos igaza is lett, hivatalosan is értesültek a rossz hírről. Elmira teljesen kiborult, nem tudta, hogy mindezek után mégis mit tegyenek, mivel tudnák ezt megoldani. De lassacskán kezdte feladni a reményt, mely oly nehezen maradt meg benne ez idáig. Haza szerettek volna menni gyermekeikhez, és további családtagjaihoz, de az a hely, pár nap múlva már nem lesz többé az otthonuk.
        Az utcán egyszer csak megszólította őket egy magas, fiatal férfi, eléggé tehetős öltözékben. Bemutatkozott: neve Tartuffe, aki egy világhírű szállodának a tulajdonosa. A férfi elmondta a két rossz sorsú embernek, hogy hallotta az előbb történteket, és szeretne segíteni nekik. Orgon és Elmira roppantul hálás volt neki, hirtelen el se hitték ezt. Tartuffe bizony nem viccelt, az egész családot kimenti a nyomorúságból. Elmira tudatta Tartuffe-t arról, hogy mennyien is vannak. Az, hogy hat emberen kellett neki segíteni, nem ijesztette el őt. Tartuffe felhívta barátját, Valért, hogy vegye fel őket autóval, menjenek el Orgonék házához és vigyék el a többieket a  lakásához. Valér tíz perc elteltével ott is volt egy Mercedes Maybach Limousine-al. Mikor megérkeztek a szegény család házához, a többiek nagyon megkönnyeztek a hír hallatán. Összepakolták a cuccaikat és elautóztak új otthonukhoz. Minden vendégszobában 2 ember lakhatott. A rokonság ebben a nagy boldogságban egyre közelebb kerültek egymáshoz, amire sajnos ezelőtt nem volt példa.
         Orgonnak, Elmiranak és Cléantenak is talált Tartuffe állást. Cléante, Elmira testvére, később saját útra tért, vett magának egy lakást, családot alapított. Mariane, Orgon és Elmira nagylánya, egybekel Valérral, akit már a limuzinos találkozás óta kedvelt. Pernelle asszony is idővel elköltözött egy régi barátnőjének szomszédába, így ő se volt magányos. Orgon és felesége még nem álltak olyan jól, hogy el tudjanak költözni, de idővel úgy döntöttek, hogy ott maradnak Tartuffenél, Damissal, a fiukkal. Tartuffe valami csodálatos módon tette szebbé életüket, akinek örökké hálásak lesznek. Tartuffeből egy nem hétköznapi hős lett, és őszintén megvallotta, hogy ez volt élete egyik nagy célja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése