2018/12/03

Álomból valóság

Csendes éjszakán tért nyugovóra Orgon, álmai mindennaposakká váltak és gondolván ez egy rossz jel lehet.
Hosszas tűnődés után sikerült elaludnia. Nem kellett hozzá sok de már is belezuhant az álomvilágba.
 A konyhában állt. Körbevette családja,  mindenki csak ugyanazt hajtogatta: " Mi lesz velünk ha Tartuffe jön és kirak minket a házunkból?" "Orgon ez a te hibád!" Nem tudott ezekhez mit szólni. Szigorú tekintetek szegezőttek rá, ekkor már kéntelen volt beismerni hogy elhibázta. Persze mindenki elnézte neki, hogy Tartuffe rendesen a befolyása alá kerítette. Hiszen ők se tudták volna mit csinálnak ha velük is ugyan ez megtörténne. 
Nem sokkal később az ajtón kopogás hallatszódott és Tartuffe jelent meg, kezében egy nyilatkozattal. Mindenki megszeppenve állta körbe az álszentet. Miután elolvasta a határozatot, kedves szavakkal felkért mindenkit hogy távozzon a házából, mert nem szeretne senkit erőszakkal eltávolítani. Síri csend, gondolván itt a vég...
Hatalmas koppanás és ajtó nyílódás s belép egy rendőrhadnagy, kezében szintén egy irattal. Melyben az állt hogy a bűnöst be kell börtönözni. " Uram, magammal kell vinnem a rendőrségre!" Tartuffe azt hitte hogy most Orgon lesz az akit elvisznek, de nagyot tévedett. Az ő vállán lapult a rendőr keze.
 Orgon felriadt az álmából egy zajra ami a konyhából jött. Lerohant a lépcsőn, kinyitotta az ajtót, amin keresztül, kicsit botladozva de bejutott a konyhába. Megpillantotta a gyülekező tömeget az asztal körül. Ereiben meghült a vér, émelygő érzés fogta el, azt hitte álma nem álom volt. Közelebb ment, Elmirát szólította meg, aki mosolyogva fordult meg. Nem értette Orgon kisebb szívrohamának az okát. De kedvesen megnyugtatta hogy ez csak álom volt, viszont azt elmondta, az igaz, hogy Tartuffe börtönbe van és el akarta őket távolítani a házból. Orgon szívéről hatalmas kő esett le. Megnyugodhatott, hogy a kazetta az még a helyén van és hogy olyan bűnöst mint kit a múltban befogadott, már börtönbe van. Megígérte magának, hogy ez nem fog még egyszer megtörténni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése