2018/12/03

Veszekedések


                    Tartuffe megjelenése után káosz tört ki Orgon családjánál. Először Elmira és Pernelle asszony között jelentek meg konfliktusok.  Egyre többet veszekedtek . Reggeli, ebéd, vacsora közben, is csak veszekedtek. Egy délután Elmira és Pernelle asszony az ebédlőben elkezdtek veszekedni. Az egész család jelen volt, de Orgon a gyerekeket, Mariane-ét és Damist kiküldte a szobából, azért, mert nem akarta, hogy közbe szóljanak  a vitába. A  gyerekek nem ellenkezhettek az apjuk szava ellen, ezért kimentek. Orgon nem csak azért küldte el őket, hogy ne szóljanak közbe, hanem azért is, hogy nehogy még nagyobb legyen a veszekedés. Ezért amikor a gyerekek nem voltak ott, próbálta leállítani a veszekedést felesége és édesanyja között. Miközben próbálta leállítani a veszekedést, egyszer csak megjelent Dorine aki mondta Orgon-nak, hogy hamarosan Valér, Cléante megérkezik és Tartuffe is . 
Elmira is hallotta amit Dorine mondott, nagyon boldog lett, el is mosolyodott, hogy ide jön  a bátyja, de egyben ideges is lett, mert meghallotta, hogy Tartuffe is ide jön. Amint Dorine elmondta, már meg is  jöttek az ebédlőben. Valér megkérdezte, hogy van Mariane, mert hozott neki ajándékot, és azért, mert látni szerette volna a leendőbeli feleségét. Tartuffe eközben csöndesen figyelte, hogy mi történik.  megfigyelte Valért és Mariane-ét aki nemrég jött be a szobába. Megfigyelte még Pernelle asszonyt, Elmirát és Orgon-t.
 A másik nap Tartuffe Orgon-nal beszélt, mert kiváncsi volt, hogy miről szólhatott is a vita. Vagyis így kérdezte meg Orgon-tól, mert igazából más célja volt azzal, hogy megkérdezte Orgon-t. Orgon elmondta, hogy miről szólt a veszekedés, Tartuffe csöndben hallgatta végig. Később Orgon-tól megkérdezte, hogy egyet e ért Elmirával. Orgon mondta, hogy nem. Nem érti, hogy Elmira miért gondolja azt, hogy Tartuffe egy rossz ember, mert szerinte nem az. Aztán Valér és Mariane, Mariane és Damis is egyre többet vitáztak. Később Elmira és férje között is megjelentek a veszekedések, egyik napon a veszekedés végén Elmira azt mondta, hogy ha Orgon nem ismeri be, hogy nem volt igaza Taruffe-el szemben, mert Tartuffe miatt megy szét a család, akkor elválik tőle. Azért, mondta, mert gondolta, hogy akkor beismeri végre Orgon, hogy hibázott. De Orgon nem mondott semmit.

 Másnap Orgon miközben gondolkozott mit tegyen, hallotta, hogy Tartuffe valakivel beszél. Hallotta azt, hogy Tartuffe azt mondta, hogy soha senkit nem vert még ilyen könnyen át azok közül akiket már átvert mint Orgon-t. Orgon amikor ezt meghallotta nem tudta, hogy jól hallja e, hogy  tényleg Tartuffe mondta e akiben annyira megbízott. Nem tudta, hogy mit tegyen ezért elmondta a családjának. Végül kitervelték, hogy mit tegyenek Tartuffe-el. Később amikor Tartuffe ott volt egyszer csak katonák voltak a ház előtt, hogy elfogják, mert elpróbálta lopni a család legértékesebb családi örökséget, mert Orgon elmondta, hogy hol van a helye, azért, mert benne volt a tervükben. Később megtudták, hogy a katonák már régóta keresték és el is vitték. A család kibékült és megtartották Mariane és Valér esküvőjét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése