2018/12/13

Moliére: Tartuffe


Tartuffe: Damis


(A történetben megismerhetünk egy jómódú polgári családot, és egy álszentet ki befurakodik a családba.
  Tartuffe elnyerve a családfő Orgon valamint az ő édesanyja Pernelle asszony bizalmát és csodálatát, próbálja tönkre tenni a család életét és megszerezni a vagyonukat. Orgon annyira megbízik benne, hogy lányát Mariane-t hozzá akarja adni annak ellenére, hogy a lányt egy másik férfi Valér már eljegyezte. Mivel Tartuffe és lánya közelgő esküvőjében reménykedik ezért vagyonát leendő vejére hagyja. Elmira a családfő második felesége nem örül ennek az eljegyzésnek, ezért beszélni próbál Tartuff-fel aki félre érti és megpróbálja elcsábítani. Ennek Damis, Orgon fia szemtanúja, de amikor nevelő anyjával karöltve ezt elmondja apjának, az nem hisz neki, sőt elkergeti a háztól.)
 Damis megsértve és aggódva lép ki az eddig a biztonságot és szeretetet jelentő családi ház ajtaján. Nem tudja hogyan tovább, csak egyben biztos Tartuffe-nek el kell tűnnie a házból és a családja életéből örökre. Séta közben egyre csak az álszent érkezése óta bekövetkezett változásokon jár az esze. Amióta apja megpillantotta őt a templomban minden megváltozott apjának csak annak a férfinek a szava számított, ami általában saját családja ellen volt. Hogyan jutott ilyen hamar apja teljes bizalmához egy idegen koldus? Hogy hihet neki saját gyermekével és asszonyával szemben? Mivel tömhette így tele a fejét az férfi? ezek, és ehhez hasonló gondolatok gyötrik, valamint a rémes aggodalom. Aggódott Mariane-ért, az ő egyetlen testvéréért, akinek egy szomorú és rákényszerített házasságban kell leélnie az életét. Na meg persze jó barátja, Valér szíve is meghasad, hogy nem veheti el szerelmét.
 Útja egykori otthonából egy új építésű barokk villába vezet, ahol Valér él. A házban tapintható a feszültség mikor az eddig történteket elmesélte. Damis jól gondolta, a férfit teljesen lesújtja az eljegyzés híre. Nem érti, hogy egy apa lánya kezét inkább egy vén koldusnak adja, mit neki, aki egy jómódú, tanult, fiatal férfi, aki nem mellesleg egyetlen lányának szerelme. A gondolkodás csak felbőszíti, hiszen tudta már, hogy nagy hatással van Tartuffe Orgonra, de nem gondolta volna, hogy saját családja elé helyezi.
 A két férfi egy terven gondolkodik, amikor befut Dorine. Elmondja, hogy Tartuffe egy beszélgetés után elrohan, de azt nem tudja hová. Damis úgy gondolja Tartuffe lebukhatott apja előtt ezért viharzott el. Eldönti, haza megy, Valért pedig megkéri, menjen a király udvarába, mert rossz érzése van, fél Tartuffe tervez valamit.
 Mind útnak is indulnak Damis haza megy Dorine-nal, Valér pedig az udvarba.