2018/12/04

Molier eredeti befejezésének egy lehetséges esete

Orgon a család fő befogad a házába egy furcsa idegent Tartuffe-t, amit kis idő után már majdnem az egész család ellenez. Tartuffe először apróbbnak mondható bajokat okoz amiket még meg lehet oldani, de egyre nagyobb bajokat okoz. A történetben jelenleg ott tartunk hogy kiderült hogy Tartuffe elvitte a kazettában található iratokat, amik arról szólnak hogy Orgon egy barátjának segített, ezáltal bűnrészesé vált.
Az egész család kétségbe van esve hogy mi történik majd a családdal, főleg Orgonnal. Orgon mindent elmondott a családjának hogy mi volt azokon az iratokon és hogy mi történt pontosan, valamint hogy a francia felső osztálynak is igen nagy szerepe van abban hogy idáig jutott ez a történet, mert a francia felső osztály nem igazán szimpatizált Orgon barátjával akinek Orgon segített. Besúgoktól megtudták a felső osztálybeliek az egész történetet és emiatt rá küldték Tartuffe-t hogy tegye tönkre Orgont, ezáltal megbosszulva hogy Orgon jóvoltából Orgon barátja megúszta a büntetést és így kárt téve a felső osztály béliek jómódúságában.
A történések közben megjelenik Damis aki Orgon kezébe adja a papírokat és elmondja neki hogy ő sokat kémkedett Tartuffe után és azok után is hogy elkergette Orgon. Damis így tudta hogy Tartuffe-nek az a B terve hogy azokkal az iratokkal teszi tönkre Orgont, így magával vitte és a helyükre olyanokat tett amik azt mondják ki hogy Tartuffe egy csaló és a történet azzal zárul hogy Tartuffe-t halál büntetésre ítélik.

Minden jó,ha jó a vége

     A darab egy boldog,jómódú család nem mindennapi történetét meséli el.
Egy nap Orgon ,a családfő találkozik egy szegény,kolduló emberrel akit Tartuffe-nek hívnak. Orgon nagyon megsajnálja,olyannyira, hogy befogadja tulajdon házába és megengedi neki,hogy hű barátja Lőrinc is vele tartson . Orgonon és Pernelle asszonyon kívül, a család nem fogadja nagy szeretettel Tartuffe-öt.Aki csak színleli erkölcsösségét és vallásosságát, de a családtagok hamarosan átlátnak Tartuffe-ön és rájönnek valós szándékaira.De Orgont,és anyját, Pernelle asszonyt nem tudják meggyőzni.
     Eközben Marianne,Orgon egyetlen lánya, esküvőjét tervezi jegyesével, Valérral. Csakhogy Orgon úgy dönt,hogy inkább Tartuffe-nek adja lánya kezét,még akkor is ha ezzel megszegi Valérnak tett ígéretét. Marianne hiába nem akarja Tartuffe-öt férjéül, apjával nem mer ellenkezni.
Damis,Marianne testvére is ellenzi húga házasságát,de nem szól semmit, mert tudja ,hogy apjuk már nem ad a véleményükre.Ezért úgy dönt ,hogy kihallgatja nevelőanyja Elmira és Tartuffe beszélgetését,amelyből kiderül,hogy Tartuffe jóval többet érez Elmira iránt,mint barátság.
     Damis hirtelen felindulásból, kiugrik rejtekhelyéről, és leleplezi Tartuffe-öt és egyből elmondja apjának, hogy mit hallott,de apja ahelyett, hogy hinne fiának,annyira megharagszik,hogy kitagadja házából.A veszekedés után Orgon, Tartuffe nevére íratja a teljes vagyonát,beleértve a házát is. Elmira ráveszi Orgont,hogy hallgassa ki a Tartuffe -el való beszélgetését,és addig ne lépjen közbe, amíg minden kételye szerte nem foszlik.
   Elmira megkéri Dorist, a szolgálólányt, hogy szóljon Tartuffe-nek,hogy várja őt a nappaliban. Elmira addig férjét a függöny mögé bújtatta, aztán gyorsan a konyhába sietett.Egy perccel később két pohárral és egy nagy üveg erős házi pálinkával tért vissza. Megigazította sminkjét, haját,öltözékét,hogy még kihívóbb hatást keltsen.Amikor megfordult Tartuffe már ott állt mögötte.
    Eleinte Tartuffe nagyon gyanakvó,távolságtartó volt,de amint meggyőződött ,hogy nincs a házban rajtuk kívül senki,egyből olyan dolgokat suttogott Elmira fülébe amiket egy erkölcsös,vallásos ember nem mondott volna. Elmira arra kérte Tartuffe-öt,hogy ne siessenek annyira,és inkább még iszogassanak egy kicsit.Csakhogy az alkohol hatni kezdett,Tartuffe meg botladozni. Nem tudta visszafogni magát,gondolatait és elmondta a valós véleményét Orgonról,miszerint gyenge és naiv "öregember" akit csak arra használt,hogy gazdag legyen.Végül az alkoholtól mély álomba szenderedett.Ekkor Orgon előlépett a függöny mögül, és kiadta parancsba, hogy Tartuffe-öt cipeljék ki az udvari kutyaházba. Reggel mikor felébredt,Orgon már az ajtóban várta,az ő holmijaival a kezében. Majd közölte vele,hogy tűnjön el és soha többé ne térjen vissza,de Orgon mivel ráíratta vagyonát ezért Tartuffe dobta ki a családot. Orgon bocsánatot kért Damistól,és szállást kért egy közeli barátjától,akinek a legnagyobb befolyása van a bíróságon. De nem kellett visszaélnie vele, ugyanis amint megmondták,hogy ki ellen tennének feljelentést, csalás vádjával, azonnal tudták a rendőrök,hogy ki az a csaló.Egy fénykép alapján azonosították Tartuffe-öt és kiderült,hogy nem ez volt az első alkalom,hogy ilyet tett, már máskor is csalt,lopott,sőt még sikkasztott is. A rendőrség,amikor kiért a házhoz, Tartuffe épp szökni próbált,de barátja Lőrinc távolról egy kést hajított felé, ami jó mélyen megsebezte vádliját, annyira ,hogy összerogyott lába a fájdalomtól ,így a rendőrök sikeresen elfogták és börtönbe zárták. Végül a felhatalmazást érvénytelenítették. Így minden visszatért a rendes kerékvágásba.Azaz majdnem minden: Damis szerelmet vallott Dorisnak,aki mint kiderült mindig is szerelmes volt belé. Marianne és Valér esküvőjét megtartották és már össze is költöztek. Ami pedig Elmiráékat illeti,helyrehozták házasságukat és újra boldogan élnek egy családként.

Tartuffe - Három zsák

  Egy felhő eltakarja napot, de az ég tiszta. A szél néha felkap egy-egy levelet és továbbviszi, ahogyan a tehetetlen megkötözött Tartuffe-öt a törvényszolgák.
  Orgonnak ennél jobb napja nem is lehetne, visszakapta a vagyonát, a király személyesen járul oda hozzá, és újra visszanyerte becsületét. Mi sem lehetne nagyszerűbb.
   Este a családi vacsoránál megbeszélik Valér és Mariane esküvőjének részletet. Elmira csöndben van, de látszik, hogy valami nagyon nyomja a lelkét. Ezt mutatja a finoman összeráncolt szemöldöke és a távolba meredő tekintete.
-Valami nincs rendben, Elmira drágám?-Orgon kissé dühödten kérdezi, hiszen látja, hogy felesége gondolatban máshol jár, és nem ő rá koncentrál.
-Nincs semmi, de nem gondolod, hogy a máglyahalál túlzás egy áruló esetében. Tudom, hogy megsértette a becsületed, kihasznált minket, de azért ő is egy ember. Esendő, mint mi mindannyian.
-Te véded őt?! Mégis miért? Meg akart gyalázni téged! Meg különben is, a lányunk esküvőjének a fénypontja lenne az égő máglya. Mariane amúgy is utálja Tartuffe-öt! Igaz, kicsi lányom?
Na, deee...-Próbál közbevágni Marianne.
-Meg kell mutatnunk az embereknek, hogy aki engem és a családomat megsérti, az nem érdemli az életet. Csodás holnapunk lesz. Most pedig menjetek aludni!
-Orgon, Orgon! Rossz hírem van, Tartuffe megszökött! Sehol sem találják-vágta ki az ajtót Pernelle asszony.
Orgon felpattant az asztaltól dühödten.
-Jaj, szívem, ne aggódj biztos megtalálják, menjünk lefeküdni-mondta Elmira.
   Éjfél környékén már csend honolt a házban. Hirtelen az emeletről egy ordítás törte meg a némaságot. Mariane azonnal felrohant a szobába.
Orgon a padlón feküdt, mint egy leterített oroszlán. A szívéből ömlött a vér, az egész szobát befröcskölve. Fölötte Elmira állt hűvös nyugalommal. A lánynak felfogni sem volt ideje a történteket, majd az anyja lassú léptekkel megindult felé. Megállt előtte. Valamit suttogott, aztán egy hirtelen mozdulattal lányát is átsegítette a túlvilágra. Nem gondolta, hogy ilyen egyszerűen sikerülni fog. Nem érzett semmit sem. Muszáj volt megtennie, Tartuffe megígérte neki, hogy ezentúl boldog életük lesz együtt, nem kell a család  folytonos nyavajáit tűrnie.
 Hirtelen a függöny mögül előlépett Tartuffe, és Elmira a nyakába borult.
-Most már boldogan élhetünk suttogta.
-Elmira! Hozzál három zsákot, amibe elrejthetjük a hullákat!
- Miért hármat, hiszen csak ketten vannak.
-Van egy meglepetésem számodra, nagyon meg fogsz lepődni.
 Tartuffe eltakarta Elmira szemét egy kendővel, és levezette a lovaskocsihoz, beültette, aztán kihajtottak a Szajnáig. Belehajította a két zsákot. Majd a következőt a kezébe vette.
-Most következik a harmadik.
-Még mindig nem értem, hogy minek kell a  harmadik?-Kérdezte Elmira.
-Most megtudod-felelte Tartuffe.
Azzal egy nagy lendülettel ráhúzta a zsákot, és belökte a folyóba. Majd utána kiabált.
Ti ostobák, enyém lesz a ház, meg minden vagyonotok!  Senki se fogja megtudni, hogy én öltelek meg benneteket!
  Miközben a szitkokat szórta, nem vette észre, hogy már a hid peremén túlhajolt. Elvesztette az egyensúlyát, majd a lendületét, és belezuhant a mélységbe. Egy darabig még látszott a négy test a felszínen, majd a hullámok örökre elnyelték őket, semmit sem hagyva maguk után.