2018/12/04

Minden jó,ha jó a vége

     A darab egy boldog,jómódú család nem mindennapi történetét meséli el.
Egy nap Orgon ,a családfő találkozik egy szegény,kolduló emberrel akit Tartuffe-nek hívnak. Orgon nagyon megsajnálja,olyannyira, hogy befogadja tulajdon házába és megengedi neki,hogy hű barátja Lőrinc is vele tartson . Orgonon és Pernelle asszonyon kívül, a család nem fogadja nagy szeretettel Tartuffe-öt.Aki csak színleli erkölcsösségét és vallásosságát, de a családtagok hamarosan átlátnak Tartuffe-ön és rájönnek valós szándékaira.De Orgont,és anyját, Pernelle asszonyt nem tudják meggyőzni.
     Eközben Marianne,Orgon egyetlen lánya, esküvőjét tervezi jegyesével, Valérral. Csakhogy Orgon úgy dönt,hogy inkább Tartuffe-nek adja lánya kezét,még akkor is ha ezzel megszegi Valérnak tett ígéretét. Marianne hiába nem akarja Tartuffe-öt férjéül, apjával nem mer ellenkezni.
Damis,Marianne testvére is ellenzi húga házasságát,de nem szól semmit, mert tudja ,hogy apjuk már nem ad a véleményükre.Ezért úgy dönt ,hogy kihallgatja nevelőanyja Elmira és Tartuffe beszélgetését,amelyből kiderül,hogy Tartuffe jóval többet érez Elmira iránt,mint barátság.
     Damis hirtelen felindulásból, kiugrik rejtekhelyéről, és leleplezi Tartuffe-öt és egyből elmondja apjának, hogy mit hallott,de apja ahelyett, hogy hinne fiának,annyira megharagszik,hogy kitagadja házából.A veszekedés után Orgon, Tartuffe nevére íratja a teljes vagyonát,beleértve a házát is. Elmira ráveszi Orgont,hogy hallgassa ki a Tartuffe -el való beszélgetését,és addig ne lépjen közbe, amíg minden kételye szerte nem foszlik.
   Elmira megkéri Dorist, a szolgálólányt, hogy szóljon Tartuffe-nek,hogy várja őt a nappaliban. Elmira addig férjét a függöny mögé bújtatta, aztán gyorsan a konyhába sietett.Egy perccel később két pohárral és egy nagy üveg erős házi pálinkával tért vissza. Megigazította sminkjét, haját,öltözékét,hogy még kihívóbb hatást keltsen.Amikor megfordult Tartuffe már ott állt mögötte.
    Eleinte Tartuffe nagyon gyanakvó,távolságtartó volt,de amint meggyőződött ,hogy nincs a házban rajtuk kívül senki,egyből olyan dolgokat suttogott Elmira fülébe amiket egy erkölcsös,vallásos ember nem mondott volna. Elmira arra kérte Tartuffe-öt,hogy ne siessenek annyira,és inkább még iszogassanak egy kicsit.Csakhogy az alkohol hatni kezdett,Tartuffe meg botladozni. Nem tudta visszafogni magát,gondolatait és elmondta a valós véleményét Orgonról,miszerint gyenge és naiv "öregember" akit csak arra használt,hogy gazdag legyen.Végül az alkoholtól mély álomba szenderedett.Ekkor Orgon előlépett a függöny mögül, és kiadta parancsba, hogy Tartuffe-öt cipeljék ki az udvari kutyaházba. Reggel mikor felébredt,Orgon már az ajtóban várta,az ő holmijaival a kezében. Majd közölte vele,hogy tűnjön el és soha többé ne térjen vissza,de Orgon mivel ráíratta vagyonát ezért Tartuffe dobta ki a családot. Orgon bocsánatot kért Damistól,és szállást kért egy közeli barátjától,akinek a legnagyobb befolyása van a bíróságon. De nem kellett visszaélnie vele, ugyanis amint megmondták,hogy ki ellen tennének feljelentést, csalás vádjával, azonnal tudták a rendőrök,hogy ki az a csaló.Egy fénykép alapján azonosították Tartuffe-öt és kiderült,hogy nem ez volt az első alkalom,hogy ilyet tett, már máskor is csalt,lopott,sőt még sikkasztott is. A rendőrség,amikor kiért a házhoz, Tartuffe épp szökni próbált,de barátja Lőrinc távolról egy kést hajított felé, ami jó mélyen megsebezte vádliját, annyira ,hogy összerogyott lába a fájdalomtól ,így a rendőrök sikeresen elfogták és börtönbe zárták. Végül a felhatalmazást érvénytelenítették. Így minden visszatért a rendes kerékvágásba.Azaz majdnem minden: Damis szerelmet vallott Dorisnak,aki mint kiderült mindig is szerelmes volt belé. Marianne és Valér esküvőjét megtartották és már össze is költöztek. Ami pedig Elmiráékat illeti,helyrehozták házasságukat és újra boldogan élnek egy családként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése