2018/12/09

Tartuffe egy kicsit másképp

Moliere:Tartuffe (egy kicsit másképp)



    A történet igazából majdnem ugyanaz, mint az eredeti,csak az én verziómban Tartuffe azért jön a családba, hogy megszerezze az örökséget bármi áron.Először Tartuffe egymás ellen fordítja Damist és Orgont, aminek a vége az, hogy Orgon kitagadja Damist,de mivel ezzel Tartuffe még mindig nem kapta meg az örökséget, elhatározza, hogy elcsábítja Mariane-t.Sikerül is neki,Mariane szerelmes lesz belé viszont Valér erre rájön(hogy Tartuffe csak eszközként használja Mariane-t,hogy hozzájusson az örökséghez) de nem tehet semmit, mert a palotában kap munkát a király egyik tanácsadójaként, és ezért el kell mennie a palotába.És itt kezdődne a történetem.

 Valér szomorúan sétál be a palotába visszagondolva Mariane-val való szép közös emlékeikre,míg egy komornyik nem fogadja aji segít neki eligazítani őt a palotában.

  -Üdvözlöm önt  XIV. Lajos király udvarában,az én nevem Jean és én fogom önt körbevezetni.-mondta a komornyiknak kinéző idősebb férfi.

 Valér erre csak bólintott egyet,és keserű mosolyra húzta a száját. Jean ezt észrevette, de nem szólt semmit, csak azt gondolta magában, hogy micsoda furcsa alak ez az ember.

 A komornyik végigvezette a palotában (csak azokon a részeken ahova szabad mennie) megmutatta a lakhelyét, ahol lakni fog,(mármint Valér) elmondta a palotai szabályait és azzal elküldte, hogy ennyi elég volt mai napra, és holnap fog kezdeni.Ezután Valér elment a szobájába kipihennie magát a másnapi nagy nap előtt.

    Mikor felkelt,Valér gyorsan átvette a "munka ruháját" és megindult a tanácsterem felé,ahol majd a megkezdi a munkáját.Éppen a lépcső felé igyekezett, mikor a király is éppen akkor sétált le a lépcsőn a főtanácsadójával, mikor is megbotlott a lépcsőszőnyegben, átesett a korláton és majdnem le is esett volna a kemény márványból készült padlóra, ha nem lett volna ott Valér akire éppenséggel ráesik.Ezután a főtanácsadó odarohant a királyhoz és hívta a szolgákat, hogy segítsenek a királyon.Viszont a király csak leintette és mondta, hogy semmi baja, hisz valami puhára esett, és csak ezután veszik észre, hogy az a puha valami, az valójában Valér-de ők csak úgy ismerik mint az új tanácsadót- lesegítik a királyt róla, aki nagyon hálás, mert Valér megmentette az életét.Ezután a király azt mondta, hogy bármit kérhet tőle cserébe.Valér pedig azt felelte;

 -Nem kérek semmit cserébe felség hisz az ön élete fontosabb még a sajátomnál is.

 -Ne legyen ostoba!Biztos van valami, amit szeretne illetve tehetek önért, adhatok pénzt, magasabb rangot, beházasíttathatom egy magas rangú családba, csak mondjon bármit és én megteszem önnek persze egy bizonyos kereten belül.

 -Kérem felség,köszönöm a nagylelkűségét, de tényleg nincs szükségem semmire.-mondta Valér.

 És ekkor odarohant egy katona a főtanácsadóhoz és a fülébe súgott valamit a tanácsadó pedig csak bólintott és megkérdezte, hogy "Ez tényleg igaz?" a katona csak bólintott és elment a főtanácsadó a királyhoz fordult és így szólt;

 -Uram most szóltak, hogy megtalálták azt a szélhámost aki meglopta egyszer fenséged és kérdezik,hogy most mit csináljanak.

 -Várjanak.Odamegyek és majd én elintézem azt a söpredéket.Te!-mutatott Valérra.-Velem jössz és meglátod hogy mi jár annak a gazembernek.-mondta feldúltan a király.

    Egy kis kevés idő múltán el is indultak a palotában Orgonék háza felé(csak ezt akkor még Valér nem tudta)útközben megvitatták a tervet,hogy a király Valérral bemegy a házba és szembesítik a tetteivel Tartuffe-öt viszont ha menekülni próbál a királyi katonák engedélyt kaptak a megölésére.Mikor a házhoz értek látták, hogy nagy ünnepség van(Tartuffe és Mariane esküvője) Valért rendesen meg is lepte a dolog mert nem számított arra hogy ilyen hamar megtartják,de őket ez sem zavarta,beállítottak a ceremónia közepén és szembesítették Tartuffe-öt  a tetteivel.Ekkor megpróbált megszökni viszont az egyik katona az útját állta és egy mozdulattal levágta a fejét.

 Mariane sírva rohant oda Valérhoz és ölelte át, bocsánatát kérve, mert nem hitt neki, és elmondta, hogy Tartuffe-öt már korábban leleplezték, de mivel az övé volt minden(mert Orgon mindent ráíratott) ezért nem tehettek semmit.Ezután Mariane és Valér összeházasodtak,a király elintézte, hogy visszakapják a vagyonukat amit Tartuffe elvett,Danist visszafogadták és boldogan élték tovább az életüket.