2018/12/02

Tartuffe


Moliére: Tartuffe

           Tartuffe, az álszent pap , egy jómódú , vallásos családot  befolyásol , mivel a vagyonuk megszerzése a célja. Pernell asszony és fia Orgon igazi rajongóivá válnak , és dicsőitik őt . Befogadják a családjukba , amit a gyerekek , Damis és Marianne nem néz jó szemmel , mivel átlátnak rajta és nem dőlnek be neki , mint apjuk és nagymamájuk .
           Damis nem tűri tovább , hogy Tartuffe-öt jobban szeretik , mint őt , ezért elhagyja családját . Marianne a vőlegényéhez rohan Valérhoz , hogy elmondja neki mi történt . Elmira a mostoha anyjuk nem tűri ezt tovább és bosszút forral Tartuffe ellen . Elmira áthívja és Tartuffe rohan hozzá , ugyanis nagyon vonzódik a nőhöz.
          Mikor megérkezik Tartuffe , Elmira kettesben marad vele és úgy tesz , mintha szívesen fogadná és örülne neki , hogy ő maradt a családban és nem a gyerekek . Az asszony Tartuffe karjai közé rohan , és ekkor , elővesz egy kést és hátba szúrja őt. Pernell asszony  megérkezik és rajta kapja Elmirát a gyilkosságon és ekkor szívrohamot kap .
           Orgon , ennyi szerencsétlenség következtében megőrül és öngyilkos akar lenni , hogy elvesztette édesanyját és Tartuffe-öt , akit mindennél és mindenkinél jobban szeretett . Be is következik az öngyilkosság és Orgon halálának híre eljut a gyerekekhez , akik azon nyomban haza sietnek . Mostoha anyjukat faggatják ,hogy mi , és hogyan történt mind ez.
           Elmira elmondja a gyerekeknek , hogy miatta történt minden , mert megölte Tartuffe-öt.  Damis ezt nem tudja elfogadni , hogy miatta halt meg az apja és mérgében megöli Elmirát . Marianne már nem bírja ezt a sok bűntettet magába tartani és bejelenti a rendőrségnek , hogy Damis gyilkosságot követett el . 
          Damis megtudja , hogy elárulta őt testvére és heves vita tör ki a két testvér között. Marianne szidta Damist bűntettéért és Damis mivel nagyon forrófejű volt megütötte húgát aki beverte fejét az asztalba és meghalt. Mire kiért a rendőrség Damis felakasztotta magát .

Mint William Shakespeare drámájában a Hamlettben , ebben a műben is mindenki meghal. Ez a dráma egy tragédia , amiben meghal az álszent , de ugyanakkor , vele együtt az egész család is . A manipuláció, a hatalomvágy és a szerelem ebben is megtalálható benne.
Az eredeti műhöz képest nagyon fordulatossá és rideggé válik mű. Sokkal több benne a konfliktus , de a hármas egység ugyanúgy megtalálható . Szerintem ennyi konfliktussal sokkal érdekesebbé válik a darab .

Tartuffe kicsit másképp

4. felvonás - 3. jelenettől (Elmira meggyőzi Orgont, hogy leleplezzék Tartuffe-öt)


Orgon beleegyezett hát, hogy elbújik az asztal alatt. Elmira eléggé feszült, izgatott, s urát gyorsan a rejtekhelyre tereli. Orgon még mindig nem hisz neki, csak Tartuffe-öt isteníti. Ekkor Tartuffe besétál, és kezdődik a törbecsalás. Hamar rájön, hogy akár csapda is lehet ez, hiszen nem egy buta ember. Végül csak beadja a derekát, és Elmirára veti magát. Orgon nem hisz a fülének, fel nem bírja fogni, hogy az ő drága szentje talán a legnagyobb csaló, aki megfordulhat az életében. Nem tudja mit tegyen, teljes a káprázat. A düh csak egyre egyre nő benne, lassan elborul az elméje.Tartuffe egy ideje már tette a dolgát, nem messze az asztaltól a kandallónál. Elmira csak keservesen sír, feladott mindent. Nem tudja elhinni, hogy Orgon idáig engedte elfajulni a helyzetet, és nem áll ki a saját felesége mellett, micsoda gyáva féreg. Rájön, hogy soha többé nem akar ezek után Orgonra nézni, undorodik tőle.  
Orgonnál betelik a pohár, felébred a sokkból. Elönti az undor, a harag és a gyűlölet. Nem tud hideg fejjel gondolkodni. Ekkor kimászik az asztal alól a másik oldalon, hogy senki ne vegye észre. Egy pillanatra kikukucskál az asztal fölött. Mikor meglátja őket, menten Tartuffe-re akarja vetni magát, és addig ütni, ameddig csak bírja. Aztán hirtelen meglátja az asztalon lévő tárgyakat. Tányér, pohár, villa, kés - itt talán valaki enni készült. Orgon gondolkodás nélkül felkapja a kést, és megindul Tartuffe felé. Az egész csak pár másodperc alatt történt, Tartuffe már csak azt veszi észre, hogy Orgon kést szorít a torkához. Megfagy a levegő. Elmira nem hisz a szemének, Tartuffe csapdában, Orgon pedig elvesztette minden önuralmát. 
Tartuffe lehetőségeit kielemezve, úgy dönt, könyörög az életéért. Orgon nem törik meg. Elmira Tartuffe szorításából kiszabadulva a szoba másik felébe fut. Összerogy a szekrény előtt. Kitörnek belőle az érzések; egyszerre retteg, csalódott, és nem tudja mitévő lehetne. Ő szereti Orgont, még ha közben undorodik is tőle, amiért ezt tette vele. Tudja, hogy férje viszont nem igazán szereti őt. 
A helyzet egyre jobban elfajul, egyre jobban érezhető, hogy ha nem tesz valaki valamit, akkor itt vér fog folyni. Ekkor a feleség szépen csendben elindul az ajtó felé. Lassan, remegve kilopakodik a konyhából, és elkezd segítségért rohanni. Szól Damisnak, aki egyből anyja segítségére siet. 
Belépnek a helyszínre, Orgon még mindig Tartuffe nyakához szorítja a kést. Ekkor megpillantja fiát és zokogó feleségét, majd meglepettségében egy másodpercre kizökken a haragjából, leengedi kezében a kést. Ezt a másodpercet kihasználva Tartuffe felugrik, kikapja Orgon kezéből a kést, és hasba döfi őt, ki egyben apa és férj. Elmira odafut Orgon haldokló testéhez, és csak üvölt és zokog. Tartuffe eldobja a kést, és futni kezd. Damis utána ered, és még időben az asztalról felkapott tányérral fejbe találja Tartuffe-öt. Ő az ütéstől a földre zuhan, és utoléri a fiú. Elmira zokogva üvölti, hogy vége, Orgon meghalt. 
Damis egyből felfogta, hogy Tartuffe megölte az apját, az anyja meg talán örökre depressziós lesz amiatt, hogy ő tervelte ki Tartuffe törbecsalását, és ha nem tette volna még élne szeretett férje. Ezt átlátva, fogta a kést, és leszúrta a földön fetrengő Tartuffe-öt, majd önmagát.