2018/12/02

Tartuffe


Moliére: Tartuffe

           Tartuffe, az álszent pap , egy jómódú , vallásos családot  befolyásol , mivel a vagyonuk megszerzése a célja. Pernell asszony és fia Orgon igazi rajongóivá válnak , és dicsőitik őt . Befogadják a családjukba , amit a gyerekek , Damis és Marianne nem néz jó szemmel , mivel átlátnak rajta és nem dőlnek be neki , mint apjuk és nagymamájuk .
           Damis nem tűri tovább , hogy Tartuffe-öt jobban szeretik , mint őt , ezért elhagyja családját . Marianne a vőlegényéhez rohan Valérhoz , hogy elmondja neki mi történt . Elmira a mostoha anyjuk nem tűri ezt tovább és bosszút forral Tartuffe ellen . Elmira áthívja és Tartuffe rohan hozzá , ugyanis nagyon vonzódik a nőhöz.
          Mikor megérkezik Tartuffe , Elmira kettesben marad vele és úgy tesz , mintha szívesen fogadná és örülne neki , hogy ő maradt a családban és nem a gyerekek . Az asszony Tartuffe karjai közé rohan , és ekkor , elővesz egy kést és hátba szúrja őt. Pernell asszony  megérkezik és rajta kapja Elmirát a gyilkosságon és ekkor szívrohamot kap .
           Orgon , ennyi szerencsétlenség következtében megőrül és öngyilkos akar lenni , hogy elvesztette édesanyját és Tartuffe-öt , akit mindennél és mindenkinél jobban szeretett . Be is következik az öngyilkosság és Orgon halálának híre eljut a gyerekekhez , akik azon nyomban haza sietnek . Mostoha anyjukat faggatják ,hogy mi , és hogyan történt mind ez.
           Elmira elmondja a gyerekeknek , hogy miatta történt minden , mert megölte Tartuffe-öt.  Damis ezt nem tudja elfogadni , hogy miatta halt meg az apja és mérgében megöli Elmirát . Marianne már nem bírja ezt a sok bűntettet magába tartani és bejelenti a rendőrségnek , hogy Damis gyilkosságot követett el . 
          Damis megtudja , hogy elárulta őt testvére és heves vita tör ki a két testvér között. Marianne szidta Damist bűntettéért és Damis mivel nagyon forrófejű volt megütötte húgát aki beverte fejét az asztalba és meghalt. Mire kiért a rendőrség Damis felakasztotta magát .

Mint William Shakespeare drámájában a Hamlettben , ebben a műben is mindenki meghal. Ez a dráma egy tragédia , amiben meghal az álszent , de ugyanakkor , vele együtt az egész család is . A manipuláció, a hatalomvágy és a szerelem ebben is megtalálható benne.
Az eredeti műhöz képest nagyon fordulatossá és rideggé válik mű. Sokkal több benne a konfliktus , de a hármas egység ugyanúgy megtalálható . Szerintem ennyi konfliktussal sokkal érdekesebbé válik a darab .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése