2018/12/03

Tartuffe


 Én a végét fogom átírni, mert szerintem nagyon snassz lett, pedig elég jókat ki lehetett volna belőle hozni, ha egy kicsit igyekszik az író és nemcsapja ennyire össze.:)

  Orgon végig tudatában volt annak, hogy Tartuffe milyen érzelmeket táplál felesége iránt, ezért jött ki olyan későn az asztal alól. Kíváncsi volt meddig képes elmenni Tartuffe. A történtek után megerősödött benne a Tartuffe iránt érzett szánalma és még inkább le akarta buktatni milyen aljas is valójában.
  Miután kiderült, hogy Orgon minden vagyonát és a család házát is Tartuffere íratta, mindenki ki volt rá akadva, kivéve Pernelle asszony, aki szerint a vagyonnak és a háznak is jó helye lesz Tartuffenél. Persze Orgon tervének a része volt ez az egész, így hatásosabb lesz amikor Tartuffe majd megüti a bokáját. Tartuffe az általa igazinak hitt, hamis iratokat próbálta elrejteni, nehogy Orgon meggondolja magát a családja hatására és elveszítse a megszerzett vagyont. Mindeközben Orgon teljesen nyugodtan viselkedett, mivel mindenről tudott. A családja a pokolba kívánta, amiért elajándékozta a házat a fejük fölül egy ilyen sumák embernek.
  Mariane nem akar Tartuffehöz hozzámenni, inkább elmenne apácának. Valér próbálja meggyőzni a lányt, hogy titokban házasodjanak össze, mert így esélytelen, hogy Tartuffe felesége legyen. Ultimátumot ad Valérnak: akkor házasodik vele össze titokban, ha utána a családjaik előtt is megesküsznek, mivel visszaút már nem lenne, ha egyszer már házasok. És ugyebár Tartuffe sem Marianera pályázik, hanem a lány anyjára.
  Miközben Orgont mindenki hülyének nézi a tette miatt, Tartuffe röhög a markában, gondolván ezek után Elmira biztos elválik majd férjétől, és így megszerezheti magának az asszonyt, akire a kezdetek óta hajt.
  Dorine beleszeret Tartuffeba és próbálja meggyőzni Orgont, hogy ne adja hozzá Marianet, mert a lány szíve már másé és nem tenne jót neki egy érzelmek nélküli házasság. Orgon átlát a szolgálólány tervén és hűen tartja magát az eredeti tervéhez, miszerint Marianenak és Tartuffenek minél hamarabb össze kell házasodnia.
  Tartuffe minél előbb magáévá akarja tudni Orgon vagyonát, ezért megpróbálja őt felségárulással bemocskolni, ami amúgy a saját bűne, így próbálja a gyanút elterelni magáról.
  Amikor a rendőrök megérkeznek Tartuffel az oldalukon, Orgon már tudja, hogy a terve sikeres volt. Ekkor az egész család az étkezőben volt és Orgont szidták a döntése miatt.
  Tartuffe megmutatja a rendőröknek a hamis iratot, miszerint itt minden az övé és Orgon felségáruló. A rendőrök észreveszik, hogy az irat hamis, ami miatt Tartuffeöt találják bűnösnek közokirat-hamisításban. Tartuffe próbálja Orgonra kenni az egészet, de nem hisznek neki és bebörtönzik. Orgon mosolyogva nézi végig ahogy a rendőrök elhurcolják a férfit.
  A család többi tagja értetlenkedve nézi végig az egészet, majd kérdőre vonják Orgont. Orgon elmeséli, hogy végig tudott Elmira és Tartuffe viszonyáról, -ami egy véletlen csókkal kezdődött- és arról is, hogy Tartuffe végig zsarolta Elmirát, hogy mindenről kitálal, ha nem megy bele a kapcsolatba. Elsősorban ezért állt bosszút Tartuffeön. Később arra is rájött, hogy Dorine magának akarta Tartuffeöt és be is próbálkozott nála, de az visszautasította a közeledését. Tudott Mariane és Valér titkos esküvőjéről is. Amint ezt kimondta megígérte a két fiatalnak, hogy rendes esküvőt is tarthatnak, pont olyat, amilyenre végig vágytak. Pernelle asszonyt teljesen lesújtja a felismerés, hogy Tartuffe egy hazug ember, akinek csak a pénz kellett mindvégig. Elmire elszégyelli magát a megcsalás miatt, de Orgon ad neki egy második esélyt. Dorine a háznál marad, mint szolgálólány.

*2 hónappal később*

  A dolgok rendeződtek: Mariane és Valér hivatalosan is összeházasodtak, Elmira és Orgon elkezdték újra felépíteni a majdnem zátonyra futott házasságukat, Dorine és Damis az esküvőn egymásba szerettek és azóta egy párt alkotnak, Pernelle asszony belenyugodott a történtekbe és már kezdi is elfelejteni, örül az úton lévő kisunokának. És Tartuffe? Ő szomorúan és dühösen tengeti mindennapjait a cellájában…még 4 éven keresztül.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése