2018/12/03

Moliére: Tartuffe

Személy szerint nekem nem igazán keltette fel a figyelmemet maga a Tartuffe mint mű. Leginkább a mű vége nem nyerte el a tetszésemet mivel kicsit össze csapottnak tartom. Emiatt ,én most a mű végét szeretném átírni onnantól ,hogy kiderül ,hogy Orgon Tartuffere hagyta minden vagyonát és Tartuffe megzsarolta őt azzal a bizonyos kazettával. 

Tartuffe emlékeztette Orgont, hogy minden vagyonát és házát is rá íratta nem is olyan régen. E kijelentés után megfagyott a levegő és egy jó ideig nem szólt senki egy szót sem. Elvira nem hitt a fülének mivel ő, Orgonnak erről a döntéséről nem is tudott. A nagy csöndet végül ő törte meg:
- Orgon, igaz amit Tartuffe beszél?-mondta dühösen.
Orgon nem is tudta hirtelen mit feleljen feleségének majd egy pár másodperc múlva csak megszólalt:
-Én a barátomnak tartottam ezt az embert és mindenkinél jobban bíztam benne ezért úgy láttam jónak ha rá hagyom mindenem. Sajnos úgy látszik nem tudtam kiismerni az igazi oldalát - mondta Elvira felé fordulva szomorú hangon.
Nem tudták mitévők legyenek. Orgon csalódottságában úgy döntött ,hogy el kell mennie kiszellőztetni kicsit a fejét.Miután  Orgon elment , Elvira és Tartuffe ott maradtak kettesben. Elvirán úgy tűnt , mintha eszébe jutott volna egy terv. Fura mód elkezdett közeledni Tartuffehez és így szólt hozzá:
- Na végre már, hogy elment ez a senkiházi alig vártam ,hogy végre megint kettesben lehessek magával - mondta bájos hangon.
Tartuffe nem tudta hova tenni Elvira hirtelen közeledését aminek hangot is adott:
- Elnézést, nem teljesen értem hirtelen közeledésed - mondta bizalmatlanul.
Elvira:
- Tartuffe, régóta erre a pillanatra várok , hogy tényleg őszintén elmondhassam mit érzek irántad. Eddig a férjem mindig megakadályozott ebben mivel amikor ő itt van , akkor úgy kell magával viselkednem, mint egy számomra idegen férfival.
Tartuffe elpirult e szavak hallatán. Így szólt:
-Ha azt szeretnéd,hogy a legutóbbi csalódásom után, újra elhiggyem neked érzelmeidet , akkor ne beszélj hanem cselekedj! - mondta Elvirának miközben két lépést tett felé.
Elvira bájosan elmosolyodott , megfogta Tartuffe kezét és elindult hálószobájuk felé.
Tartuffenak már fülig ért a szája. Ahogy a szoba ajtóhoz értek Elviráról hirtelen eltűnt az eddigi bájos ,vonzó mosoly és  egyszeriben nagy lendületet vett és meglökte Tatrtuffeöt. Tartuffe beesett a szobába és ideje se lett volna bármit is csinálni Elvira becsapta előtte az ajtót és bezárta. Elvira neki támaszkodva az ajtónak így szólt:
- Na máskor talán majd jobban figyel kivel is húz újat! - mondta kárörvendően.
Tartuffe még mindig nem fogta fel az utóbbi pár perc eseményeit.
Mindeközben Orgon úgy döntött elmegy a rendőrségre és beismerő vallomást tesz a kazetta miatt, hátha ez enyhíti a rá kiszabott büntetés nagyságát. A rendőr főkapitány tudott mindent, tudott erről, tudott még arról is ,hogy nemrégiben Orgon Tartuffere hagyta összes vagyonát. Így szólt Orgonhoz:
-El kell mondanom magának, hogy erről az ügyről mi már régen tudunk. Figyeltük magát de főleg Tartuffe miatt. Az ön ügyét elfelejthetjük ha segít nekünk Tartuffe ügyében.
Orgon e hír hallatán felkapta fejét :
- Miben kéne segítenem?
A rendőrkapitány így válaszolt:
Az az ember egy csaló! Már régóta figyeljük , nagyon sok van már a listáján de soha nem tudtuk elkapni, mindig meglóg. - mondta dühösen.
Orgon nagyon megörült ennek a hírnek:
-Még jó ,hogy segítek maguknak!

Orgon és a rendőrfőkapitány elindultak Orgonék háza felé. Amikor beléptek az ajtón és Elvira megpillantotta a rendőr úrt nagyon megijedt. Nem tudta miért van ott a rendőrség. Félt , hogy valahogyan Tartuffe tájékoztatta őket a történtek miatt. Orgon elmesélte a történteket Elvirának, mire ő nagyon megkönnyebbült és elmondta, hogy a csaló Tartuffe a hálószobájukban van bezárva. 
 A rendőrkapitány kinyitotta az ajtót és elkapta a szélhámos Tartuffeot. Orgonék vissza szerezték házukat és vagyonukat. Most már mindenki nyugalomban és békességben élhetett , titkok nélkül.



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése