2018/12/03

Tartuffe, mindenki szomorú halála

5.felvonás


     Mire Tartuffe odaért a rendőrtiszttel Orgon sehol se volt, mert  megszöktette Valér.
Orgon magába volt feledkezve, de elgondolta hogy még aznap este visszatér és elfoglalja a lakását amint Tartuffe elvett tőle. Úgy is tett, hiszen a terve az volt hogy beoson és még álmában megfojtja Tartuffe-öt.  
     Ám ez az elgondolás másként sült el. Fel volt készülve arra hogy még aznap este visszatér ugyanis. Orgon  családját nem tagadta ki Tartuffe, sőt elképzelési között szerepelt az hogy holnap reggel Elmirát feleségül veszi. 
      Mikor Orgon visszatért a házba Tartuffe már ott várta őt egy Glock-18-assal a kezében.  Míg családja aludt addig Orgont Tartuffe megkötözte és levitte az alagsorba. Leültette magával szembe Orgont és meg akarta őt büntetni amiért kidobta a házából. Elkezdte Orgont kínozni áramot vezetett bele sőt még a körmeit is letépte egytől egyig. Miután kiélte bosszúvágyát, kicsit elgondolkodott a helyzetén. Ha megöli Orgont akkor gyilkossággal vádolják meg, de ha életben hagyja és futni engedi akkor Orgon feljelentheti őt. Sehogy se jár jól. Így hát 10 perc töprengés után eldöntötte hogy megöli őt. Elővette Glock-18-át és fejbe lőtte. Ezután kivitte Orgon testét ez erdőbe, ásott egy jó mély gödröt, és belevetette a gödörbe. Azután nátrium-hidroxidot öntött a hullára ugyanis az egy hét alatt elbontja a tetemet. 
    Amire hazaér, Elmira már ott várta. Félve megkérdezte a férfit hogy miért ment el ilyenkor, de ő csak annyit válaszolt hogy levegőznnöm kellett. Elmira nem hisz neki ezért megragad egy kést és megpróbálja leszúrni Tartuffe-öt. Sikertelenül jár, Tartuffe elveszi tőle a kést és szíven  döfi. Holtan rogy össze Elmira Tartuffe lábai előtt. Tartuffe tágra nyílt szemekkel és összetört szívvel bámulta halott szerelmét. Összedőlni látszott csodálatosan elképzelt világa. Végső elkeseredésében fondorlatos cselekedetre vetemedik. Szerelme kihűlt holttestét az égő kandalló tűzébe veti. Tartuffe szomorkodva bámulja a lobogó tüzet. 
       Ekkor megérkezett Damis, aki követi a padlón található vérnyomokat. Elszörnyedve megáll Tartuffe háta mögött, mit sem sejtve az elé táruló látványból. Ezt az egyet nem sejtette hogy a saját édesanyja lobogó testét látja meg a kandalló lángjai között. Indulataitól vezérelve rátámad a magába fordult Tartuffre aki menekülni próbál Damis haragja elől. Szobáról-szobára, emeletről-emeletre üldözte mérhetetlen haragjában. Tartuffe kihasználva Damis figyelmetlenségét a tetőre kimászva egérutat nyert. Terve nem hozott neki nyugalmat, hisz meghallotta Damis lépteit a tetőn. Végső kétségbeesésében bebújt a kéménybe. 
       Mivel Damis nem találta őt, visszament a házba, és felébresztette a többieket, beszámolt a borzalmas hírekről. Mindeközben Tartuffe próbált kimászni a kéményből ám beszorult és kis idő múlva meg is fulladt. Damisék a gyásztól kimerülten a nappaliban ültek gondolataikba merülve és nem érzékelték a lakásba visszaáramló szén-monoxidot. Reggelre mindannyian halálukat lelték.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése