2018/12/03

Tartuffe

     Pernelle asszony és Orgon az akiket semmivel nem lehet tántorítani Tartuffe mellől. Ők úgy gondolják, hogy egy szent emberről van szó. De a család többi tagja már teljesen képben van, hogy milyen is igazából ő. Ezek után Pernelle asszony távozik, szobalánya kíséretében, szidva a család magatartását a szent emberrel szemben. Tartuffe célját nem hazugsággal akarja elérni, hanem Orgont, a ház urát, a saját családja feletti hatalom gyakorlására ösztönzi. Arra számít, hogy a manipulációk álltal mindent megszerez majd Orgontól. Tartuffe közeledik is a céljához, hiszen Orgon hozzáakarja adni lányát, Mariane-t , akinek már jegyese is volt, nem más mint Valér. De ezek után Orgon felesége, Elmira, beszélni akar vele hátha megtudja győzni döntésével kapcsolatban. Itt kiderül aztán, hogy Tartuffe szerelmes a feleségbe, de a köztük lévő csevejt Damis kihallgatta. Damis egyből védte anyját apja elött, de az csak az álszent Tartuffe-re tudott gondolni. Orgon annyira messzire is elment, hogy még a fiát is elkergette a házból. A sokk hatására a család tervet eszelt ki a csaló ellen. Méghozzá Elmira találkozik Tartuffe-el kettesben. Orgon eközben az asztal alatt bujkál és mit sem sejt arról milyen embert engedett házába.
 Minden a helyén van, gondolja Elmira, nem kell aggódni, hiszen férje ott bujkál az asztal alatt, hogy még időben lépjen. A gondolatok közepette Tartuffe belép az ajtón. Erre nem kellett sokat várni, gondolja Orgon. Tartuffe egyre közelebb lépdel a nőhöz.
-Minek köszönhetem, hogy itt lehetek drágám?- mondta Tartuffe.
 Orgon már itt nem értette az egészet, ez a fickó az én feleségemnek azt mondja, hogy drágám? Lehet az Isten mondta neki, hogy bókoljon, hiszen az utóbbi időben eléggé elhanyagoltam szegényt.
-Élnék a lehetőséggel amit felkínáltál nekem előzőleg- szólalt meg nyávogva Elmira.
Tartuffe vette az adást, kápráztak szemei, amivel egyre közelebb került a nőhöz, de már annyira, hogy az kezdett kínos lenni. Tartuffe készült megcsókolni Elmirát, mire Orgon ordítva így szólt:
- Takarodj a házamból te senkiházi! Befogadlak, kihúzlak abból a mocsok életből és ez a hála érte? Az én gyönyörű feleségemre pályázol? Hál istennek, hogy kiderült ez időben.
- De...testvérem, hallgass meg.- hebegte Tartuffe
- Semmi de! Öt percet adok, hogy összeszedd az összes cuccod és elmenj innen te állszent. Még hogy testvér. A legnagyobb ellenségemnek se kívánnék ilyet.
       Ezek után Tartuffe el is hagyta a házat nyomban. Elmira Orgon nyakába borulva köszöni meg, hogy időben megállította a gazember cselekedeteit. Meg is beszélték, hogy ezek után semmi nem állhat kettőjük közé. Orgon csodálatosan és egyben borzalmasan is érezte magát. Csodásan azért mert a felesége egy hősként tekint rá, és minden egyes szavát ámulattal bámulja. Csalódott pedig azért, mert ezt tette szeretett családjával és megszegte ígéretét lányával szemben, és még fiát is elűzte a házból. De a gondolatoktól felbuzdúlva kijelentette, hogy még ma hozzáadja kislányát Valérhez, de még mielőtt visszahívja egyetlen fiát. Amiket a ház ura kitervelt fejében meg is valósultak, az egész család kicsattant az örömből a lakodalom alatt kivéve Pernelle asszony. Ő fogta a fejét és csak jajgatott, egyszerűen nem hitt a fülének és szemének, hogy azzal a csodás emberrel ezt tette ez a szodoma. A család boldogan élt míg megnem halt, kivéve Pernellét. Ő még most is csak Tartuffre gondol, és ezek a gondolatok soha nem hagyják őt nyugodni balgasága miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése