2018/12/11

Moliére - Asszaszinok Krédója: A párizsi Árulás


Egy alternatív univerzum, 17. század közepe.

Tartuffe, egy templomos az akkori lovagrend Francia részében, megbízatást kapott. El kellett vegyülnie az asszasszinok között, akik, a Rend állítása szerint, „terrorizálják” a várost, annak biztonságát, vagyoni és élelmiszeri ellátását, de első sorban a népét. A lepecsételt dokumentumban az állt, hogy minden bajok forrásával kezdje, így egy percet sem gondolkodva a nagykutyákkal kezdte. Szerencséjére kapott egy asszaszin egyenruhát, hiszen mégsem végezhette a munkát a sajátjában. Mire kész lett az előkészületekkel, be is esteledett. Tény volt az, hogy ezek a bérgyilkoson az éj sötét leple alatt bántak el célpontjaikkal, alig nyomokat hagyva maguk után, ezzel is nehezítve a templomosok munkáját. Egy aprócska, kézzel rajzolt térképen volt feltüntetve, hogy mikor kell és hol lennie, ha bele akar ütközni az egyikőjükbe. Habozás nélkül az első „x”-hez indult. Amott bebújt az egyik bokorba, és várta a megfelelő alkalmat. Annál a bizonyos jelölésnél egy, már halálra ítélt ember állt, egyenruhába öltöztetve. Az egyik ismertebb asszaszin-célpont perszónájával. Tökéletes préda volt egy olyasfajta orgyilkos számára, akit csak az érdekelt, hogy egy templomos lovag se maradjon a Föld felszínén. Nem is kellett sokat várnia, mire az égből aláhullott egy emberalak, egyenesen az imént említett elítéltre. Ekkor Tartuffe megfogta magát, előugrott a bokorból, és megálljt parancsolt a korábban még fán lévő emberre. Az álcázott lovag szavaira lehajtotta csuklyáját, majd megfordította fejét, szemöldökét kérdőn felvonva. Tartuffe csak az ujját szegezte a földön fekvő testre, mondván:
– Ezen ember vérdíja az én markomat illette volna, testvér. – majd tekintetét Orgon felé fordította. – Követelem bocsánatkérésedet! Ám mivel a mai nap busásan fizet, egy ital is megteszi.
– Busásan, azt mondod? Fizettek vagy zsákmány? – állt fel a hulláról Orgon, a helyi krédó vezére. Ahogy több fény esett az arcára, Tartuffe egyből felismerte. Ő a fő célpont. Vagy menten véget vet életének, vagy meggyőzi most egy barátsági viszony kialakításáról kettejük között.
Hosszasabb gondolkozás után az utóbbi fájdalmasabbnak tűnt, ami visszafizetésnek éppen elég lesz a templomos lovagrend veszteségeiért cserébe.
– Tudod mit, hagyjuk a fenébe. A lényeg az, hogy egy őrkutyával kevesebb, igazam van? – ajkai gúnyt űző vigyorra kerekedtek, miközben szemeit átpásztázta a halottra. Majd közelebb lépett – Egyébként a nevem Tartuffe. Most kezdtem a szektánál. – szavai kísérték a kinyújtott karját, intve a másik felet, hogy rázzon vele kezet.
– Igazad ám! – Orgonnak menten bejött az „újfiú” hozzáállása, tehát meghívta a titkos szállásukra. Ezzel kezdetét vette a munka B szakasza, kivégezni a krédó tagjait belülről.
Az idő lassú múlásával egyre jobban beilleszkedett Tartuffe az új családjába. Időközönként jelentést küldött haza a jelenlegi állásról. Orgon megadott neki mindent, mire vágyott, még a saját lánya kezét is felajánlotta neki. Nem vágyott annyira vissza, hiszen újhúsból családtag lett hamar, bár tudta, hogy nem tart sokáig ez az aranyélet. Miközben elvakította a háttérben zajló történések elől a szeretete, amit ebbe a hazudozóba ölt, addig az összes családtag tudta, hogy mi is folyik igazából. Hiába figyelmeztették az asszasszinvezér Orgont, ő nem volt hajlandó elhinni mindazt, amit hallott. Mintsem egy napon eljött az idő, hogy felszámolják a fészket az istenhívő harcosok.
Nehézgyalogos katonák tucatja vette körbe az épületet, mindezt persze hang nélkül. Este támadtak, hiszen ilyenkor a család nagyobb része alszik, aki pedig kint van, hogy teljesítse a feladatát, azt lőfegyveresek várják. Tartuffe és Orgon éppen az előkészületeket vették át a következő rajtaütéshez, időpontokat, tartózkodási helyeket, menekülési utakat és célpontokat.
– Szomjas lehetsz barátom, már egy jó ideje csak a fejed töröd. Pihenj le egy darabig, hozok valamit inni. Egy pohár bor majd visszahozza az energiád semmi perc alatt! – intett a legközelebbi székre az álruhás áruló, majd odasegítette Orgont.
– Isten áldjon testvér, bár kicsit nyugtalanító a csend. Lehet, csak a misszió miatt vagyok ideges… Ez lesz az eddigi legnagyobb erődítmény, amit bevettünk. – szólott fennhangon a konyhába siető Tartuffe-höz, aki arra csak bólogatott.
Fejcsóválás közepette öntött ki két pohárnyit a vörös alkoholból, majd elővett egy kis tartályban tárolt erős mérget, abból három cseppet belekevert a bal oldaliba s nagy sóhajjal visszasietett a kisszobába. A tálca bal oldalát Orgon felé téve, idegesen bámulva, hogy mikor veszi el azt.
– Megint, de el kell mondjam. Te vagy Isten áldása erre a testvériségre. – a tószt mondása után a mit sem sejtő öreg asszaszin szájához emelte a poharat, és nagy kortyokkal lezúdította annak egész tartalmát.
– Isten áldása… bizony. Sajnálom testvér. – gúnyos utolsó szava visszhangzott Orgon füleiben, amint az erős fájdalmat érezve mellkasában oda kapott, és durva köhögés közepette a földre csúszott a székről. Markába nézve majdnem elájult, hiszen az tele volt vérrel, ami imént távozott légzőszervén keresztül.
Tartuffe levetette a kesztyűit, amely felfedte igazi kilétét. A bal kezének harmadik ujján ott díszelgett a templomos lovagrend vörös rubintkereszttel ékesített aranygyűrű. Térdre ereszkedett a fuldokló ember mellett, és csak ennyit mondott, mielőtt utolsókat verné a szíve:
– A megértés Atyja vezessen bennünket! – az asszaszin szemeibe bámulva türelmetlenül tépte le nyakából a láncot, amin rajta lógott a madárfej csontvázat ábrázoló embléma, kidíszítve francia szimbólumokkal. Tőrt ragadva megkönnyítette fájdalmát a már alig élő szerencsétlennek, majd két lábra állva a nyitott ajtó felé indult, ahol már várták az előléptetési kikiáltással, és az új egyenruhájával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése