2018/12/11

Tartuffe

Moliere: Tartuffe

Tartuffe befurakodik Orgon családjába, ahol mindenre elszánt aljassággal, majdnem tönkreteszi a családot. Tartuffe szerelmet vall Elmirának, Damis ezt hallja és elmonja apjának Orgonnak. Az apa azonban nem hisz fiának és kitagadja a családból, sőt még a vagyonát is Tartuffere íratja. Úgy lepleződik le Tartuffe, hogy Orgon az asztal alá bújva hallja, hogy a gazember szerelmet vall feleségének, Elmirának. Orgonnak nemcsak a vagyona, de az egész élete is kockán forog, mivel Tartuffenél vannak a politikai menekült barátja kazettái, de végül nem Orgont, hanem Tartuffet tartóztatják le.

Szereplők:
Orgon
Elmira, Orgon felesége
Pergelle Orgon anyja
Damis, Orgon fia
Mariane, Orgon lánya
Tartuffe
Valére, Mariane szerelme

Hugo, a magánnyomozó
Paul, Tartuffe testvére

Az én Tartuffem

I.felvonás
Fényűző, pompás ház kívülről, ebben a házban lakik Orgon és családja. Amikor bemegyünk az ajtón egyből láthatjuk, hogy a legdrágább festmények lógnak a falon, ami azt erősíti meg, hogy egy igazán gazdag családról beszélünk. Ide érkezik meg Tartuffe, aki elsőre mindenki számára szimpatikus. Ott segít, ahol tud, ha kellene még a WC-t is kipucolná. A család még nem is sejti, hogy mennyi hátsó szándéka van Tartuffenek.

II.felvonás
A család arra ébred, hogy ellopták Orgon aranyékszereit és Pergelle asszony pénzét a komódból. A család azon tanakodik, ki lehetett a tettes? Sokáig tanakodnak, de nem jutnak semmire, így felbérelnek egy magánnyomozót, hogy kiderítse, ki lehetett a tolvaj.

III.felvonás
Hugo, a magannyomozó, aki egy vicces, szerethető figura, kikérdezi az egész családot mit tudnak a történtekről. Mindenki elmondja, hogy az eset estéjén aludt, kivéve Tartuffet, aki aznap este nem tartózkodott a házban, mivel testvérével, Paullal sétált. A magánnyomozónak egyre gyanúsabb Tartuffe és azt gondolja nem mond igazat. Beszél Orgonnal, hogy valami nagyon gyanús ebben a férfiban, de Orgon leállítja, mondván Tartuffet mindenki szereti és ő még egy lénynek sem tudna ártani. Közben Valére megkéri Mariane kezét, aminek a család nagyon örül és már tervezgetik az esküvő időpontját. Ameddig a család jól szórakozik, addig Tartuffe elindul a testvéréhez. Mit sem sejt abból, hogy Hugo követni kezdi. Megérkezik a házhoz, majd bemegy addig Hugo kint várakozik egy bokor mögé elbújva. Rövid idő múlva Tartuffe és testvére kijön a házból. Hugot ledöbbenti mit lát Tartuffe kezében (a család ékszerei voltak azok). Hugo egyből visszasiet, hogy ezt elmondja Orgonnak, aki addigra már viszonylag sokat ivott, így aznap már nem tudott beszélni vele.

IV.felvonás
Másnap reggel a magánnyomozó elmondja Orgonnak mit látott tegnap este. Orgon gondolkozik, de nem hisz Hugonak és mérgében a fejéhez vágja, hogy: "Nem kellesz, te eme családba, tűnj innen azonnal" Hugo szomorúan, de távozott a házból. Eközben Tartuffe összekap Velérrel, mivel Mariane rajtakapta Tartuffet, hogy a szobájában keresett valamit. Sajnos ebből az összekapásnak tettlegesség lett a vége, ugyanis Valér kezébe egy kés került és véletlenül leszúrta vele Tartuffet. Mariane ezt látva apjához rohan, aki nem érti mi is történik. Mariane látni sem akarja Valért, (mondjuk ez érthető) nemhogy hozzá menjen feleségül.

V.felvonás
Megjelennek a hatóságok és elviszik Valért, mivel megölte Tartuffet, eközben Mariane beleőrül, hogy elvesztette szerelmét és végül öngyilkos lesz. Paul előhozza Orgon szexkazettáit, amiken maga Orgon szerepel és pénzt kér azért, hogy ne adja oda senkinek. Orgon kifizeti a kért összeget, de Paul még így sem nyugszik és Elmira kezét kéri azért, hogy ne lássa senki a kazettákat. Orgon természetesen nemet mond, így Paual elmegy egy közeli színházba és mindenki szeme láttára levetíti a kazettán lévő videóanyagot. A közönség röhögni kezd, ettől Orgon nagyon szégyenli magát és elküldi a háztól Pault.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése