2018/12/10

Az új családtag

Moliere: Tartuffe
Fanfiction(saját befejezés)
Röviden: Tartuffe Orgont kitúrja a családból és a helyébe lép.

     Egy szép Vasárnapi délutánon, Orgon meghívja egy közös ebédre Tartuffe-t, hogy a családhoz melengesse őt. Mivel, Pernelle asszony és Orgon kivételével senki sem szerette őt a családban. Persze arról, hogy Tartuffe velük fog ebédelni csak ő tudott. Orgon annyit készülődött az ebédre, hogy ő futott be utoljára. Hiszen, ha már Tartuffe-fel ebédel gondolta, nézzen már ki valahogyan. Mikor megérkezett egy nagyon feszült társaság fogadta őt. Megkezdődött a lakoma, Tartuffe neki esett az ételeknek, mint egy disznó, erősítve a többiek véleményét róla, hogy ő egy tuskó, faragatlan ember.     
     Orgon próbálta a feszültséget oldani, de nem nagyon jött össze neki. Tartuffe jól lakottsága után azonnal elment semmi köszönet nélkül. Azonban kihallgatta, hogy a háta mögött miket mondanak a többiek. Másnap kigondolta azt, hogy csak egyféleképpen szerethetik meg őt, ha Orgon helyébe lép. Eltervelte, hogy minden áron kitúrja őt a családból és ehhez be kell őt mocskolni a család szemében. Mivel Orgon oda volt Tartuffe-ért ezért sok minden olyan dolgot osztott meg vele, amit nem kellett volna.  Elmesélte például azt, hogy Elmirát már nem szereti úgy, mint régen és már egy jó ideje találkozgat egy másik nővel és ez a nő Dorine a szolgáló lány. Szót ejtett arról is, hogyha eljön az ideje, akkor elválik Elmirától és hozzá megy a szeretőjéhez melyekről írásos bizonyítékok is voltak (napló, levelek). Persze meg mutatta a naplóját is, ő ugyan is ebben részletes leírta, hogy mikor szeretne elválni. Ez egy régi gyermekkori naplója volt, amelyről kezdetben Elmira is tudott, de azt mondta neki, hogy eltűnt. Tartuffe, Orgonnal nagyon kedves volt, segítő kész és ezért Orgon szemében ő egy jó barát volt. Esküdözött neki, hogy nem szól senkinek. Ezeket az információkat Tartuffe még nem tudta felhasználni tervéhez, ugyanis Orgonnak előbb rá kell íratnia a vagyonát. Kitervelt egy gyilkosságot, amelyet rá fog kenni Orgonra. Az áldozat nem más lesz, mint a szerető. Tartuffe-nek könnyű dolga volt, mert este végzett vele. Összevérezte Orgon ruháját és az ágya alá rakott egy kést. Másnap reggel három rendőr és a hadnagy fogadta őt és azonnal letartóztatták. 


     Orgon börtönbe kerülése után, Elmiráé lett a vagyon. Tartuffe a napló és a levelek felmutatásával, bebizonyította, az egész családnak azt, hogy Orgon végig csalta Elmirát. Tartuffe elérte azt, hogy az ő vállán keressen vigaszt. Nem sokkal később Elmira hozzá is ment. Az egész család csalódott Orgonban Tartuffe-nek köszönhetően. Azért, mert Orgont elvakította Tartuffe nem létező személyisége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése